promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Amerikai milliárdos venné meg Anglia leghíresebb stadionját
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A szövetség megerősítette azokat a médiaértesüléseket, hogy vételi ajánlatot kapott a 92 ezer fős észak-londoni stadionra, amely a legnagyobb sportlétesítmény egész Nagy-Britanniában – jelentette Kertész Róbert, az MTI tudósítója.

A hivatalos bejelentésben nem esik szó az ajánlat értékéről, de az értesülések 500-600 millió font (180-216 milliárd forint) potenciális készpénzes ügyletről szólnak.

A vevőjelölt Shahid Khan amerikai milliárdos, a londoni Fulham labdarúgóklub és a tengerentúli amerikaifutball-ligában (NFL) játszó Jacksonville Jaguars tulajdonosa.

Az Evening Standard, London délutáni napilapja úgy tudja, hogy a Wembley vételárából az FA egyebek mellett 1500 teljes méretű, időjárási viszonyoktól függetlenül használható labdarúgópályát építene a nem első osztályú klubok számára Angliában.

A lap szerint Angliában és Walesben 20 ezer pálya van, de az alacsonyabb osztályú kluboknál a gyepszőnyeg gyakran nem megfelelő állapotú, és hetente átlagosan a tervezett mérkőzések hetede elmarad az időjárás okozta rossz talajviszonyok miatt.

A Wembleyt az 1923-as FA-kupadöntőre nyitották meg, de 2003 és 2007 között 757 millió fontos (több mint 270 milliárd forintos) beruházással teljesen újjáépítették, gyakorlatilag új stadiont emeltek a régi helyére.

A felújítás óta a stadion az FA tulajdona, amelyet még mindig 150 millió fontos adósságkötelezettség terheli az átépítésből eredően.

Shahid Khan, akinek vagyonát 8,7 milliárd dollárra becsülik, londoni médiaértesülések szerint NFL-meccseket vinne a Wembley-be az őszi évadokban, és ezekben az időszakokban az angol labdarúgó-válogatott máshol játszaná hazai mérkőzéseit, de a stadion továbbra is az angol futball hivatalos otthona maradna, és a legnagyobb horderejű nemzetközi tétmérkőzéseket a jövőben is ott játszanák.

A körvonalazódó egyezség értelmében az FA-t az adásvétel után is megilletnék a Wembley használatából befolyó egyes prémiumbevételek - például az előfizetőknek garantált páholyokat és kiegészítő luxusszolgáltatásokat biztosító Club Wembley szolgáltatáscsomag évi 30-40 millió fontra becsült díjbevétele -, így hosszabb távon az angol szövetség számára a stadionért egy összegben fizetendő vételárnál sokkal nagyobb értékű lenne a tranzakció.

Shahid Khan csütörtöki nyilatkozatában hangsúlyozta: a Wembley magántulajdonba kerülésével az FA az alaptevékenységére, vagyis a játékosok tehetségfejlesztésére összpontosíthatja figyelmét.

A Fulham vezetőedzője, Slavisa Jokanovic elmondta: Khan már másfél évvel ezelőtt megemlítette neki a Wembley megvásárlásának tervét. (MTI)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás