promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagyon úgy néz ki lesz népszavazás az olimpiáról
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Sajtósok hada várta a bejelentést, hogy a mozgalom elnöke elmondja, mennyi aláírást sikerült gyűjteni az olimpiai népszavazással kapcsolatban. Mivel a háttérben lehetett látni, hogy az aláírások gyakorlatilag egy kisebb falat képeznek, így meg lehetett tippelni, hogy hatalmas számról van szó. A gyűjtésre 30 nap állt rendelkezésre, és ezalatt 266.151 aláírás jött össze. Az eddig népszavazási aláírásgyűjtések tapasztalatai alapján az aláírások negyede-ötöde ilyen-olyan okok miatt érvénytelen szokott lenni. Az érvényességhez 138 ezerre van szükség. Itt a fő ok az lehet, hogy sokan írhattak alá olyanok, aki nem budapesti lakosok. Fekete-Győr András az aláírásgyűjtés időszakáról azt mondta: az elmúlt 30 nap a budapesti demokrácia történetének egyik legfelemelőbb és leginkább magával ragadó időszaka volt.

A helyi népszavazási kezdeményezést Fekete-Győr András nyújtotta be magánszemélyként. A népszavazási kérdés úgy hangzik: „Egyetért-e ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?” (Lent: újságírók hada fotózza a rengeteg aláírást. MTI Fotó: Bruzák Noémi)

alairas
A Fővárosi Választási Bizottság december 7-én hitelesítette a kérdést, a jogorvoslati határidő letelte után január 18-án kezdhették meg a gyűjtést, amelyre 30 nap állt a rendelkezésükre. A népszavazás kiírásához 138 527 érvényes aláírás szükséges.
 
A 2013. évi népszavazásról szóló törvény értelmében az aláírások ellenőrzését az aláírásgyűjtő ívek benyújtásától számított negyvenöt napon belül kell lefolytatni. Fekete-Győr András az MTI kérdésére elmondta: élni fognak azzal a lehetőséggel, hogy az aláírások érvényességének ellenőrzésekor jelen lehessenek.

Újságírói kérdésre elmondta: nem tudják leellenőrizni, hogy ki hol ír alá, erre nem voltak szoftvereik, egyéb programjaik, viszont csaknem 130 ezer aláírással többet gyűjtöttek, mint amennyire szükség volt. Általában a szavazatok 20-25 százaléka szokott érvénytelen lenni a népszavazási aláírások közül, de mivel ők nagyon figyeltek arra, hogy minden nevet pontosan írjanak le, arra számítanak, hogy a leadott aláírásoknak csak a 10-15 százaléka lesz érvénytelen. (MTI; Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás