promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újra Federer – Nadal álomdöntő egy Grand Slam-tornán
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Sok szakértő már számtalanszor eltemette a két teniszklasszist. Federert már túl öregnek és fáradékonynak tartották ahhoz, hogy valaha is Grand Slam (GS) döntőt játsszon. Nadal még nincs benne a korban annyira, de nála meg a sérülései miatt gondolták azt, hogy soha nem fogja tudni visszaszerezni a régi formáját. Mindketten kisebb-nagyobb kihagyásból tértek vissza, de Federernél volt ez keményebb a térdműtét miatt. Fél éves sérülés és pihenés után úgy tarolta le az ausztrál nyílt teniszbajnokság mezőnyét, hogy gyakorlatilag alig volt felkészülési ideje. Nadal idényébe tavaly a csuklósérülése kavart be. A riói ötkarikás játékokon elindult, és Marc López oldalán párosban aranyérmet nyert, de utána inkább pihenéssel, felkészüléssel töltötte az idejét. Ez meg is látszott, mert fizikálisan a fiatalkori énjét idézi a spanyol. Ez nagyban köszönhető az edzői csapatba bekerülő Carlos Moyának is.

Federer már nem mozog úgy, mint fénykorában, de egy olyan támadó teniszt épített fel, amivel semmi perc alatt küldte haza a nála fiatalabb versenyzőket. Akármennyire is bizonyítani akartak a huszonévesek, a tapasztalat a 30 pluszosok mellett volt, és képtelenek voltak olyan teniszt előhúzni, mint Federer és Nadal. Beszélhetünk arról, hogy mi lett volna, ha az ATP lista első és második helyezettje nem esik ki, de teljesen felesleges. Djokovic és Murray valahogy sem fizikálisan, sem mentálisan nem volt a toppon ezen a tornán, és ez korai elhulláshoz vezetett. (Lent: Federer honfitársát, Stan Wawrinkát búcsúztatta az elődöntőben.)

fedwaw
 
Az elődöntővel egyértelműen Roger Federer járt jobban. Bár Ő is, mint Nadal, öt szettes játékra kényszerült, de a svájci 3 óra 4 perc alatt tudta megverni honfitársát és jóbarátját, Stan Wawrinkát, akivel ráadásul egy nappal korábban is játszott. Wawrinka igazából nem is volt annyira motivált, mint Rafa ellenfele, a bolgár Grigor Dimitrov, aki bődületes játékot mutatott. Apró hibákon dőlt el a meccs, és ami talán Nadal szempontjából megnehezíti a döntőt, hogy jóval keményebb mérkőzésen van túl, mint Federer, mivel az Ő maratoni csatája 4 óra 56 percig tartott. Ez múlott Dimitrovon is, akiről valószínűleg még hallani fogunk. Nem tudni mi lesz a döntőben, de az Ő elődöntőjük az Australian Open eddigi legjobb és legszínvonalasabb meccse volt.

Federer Grand Slamen utoljára a 2015-ös US Openen játszott fináléban. Nadal még ennél is régebben, a 2014-es Roland Garroson jutott döntőbe GS-en. Az már érdekesebb, hogy mindketten az akkor igazán szárnyakat kapó Novak Djokovic ellen véreztek el. Djokovic most nincs, úgyhogy újra egymással kell farkasszemet néznie a két gigásznak, akik GS tornán 2011-ben találkoztak utoljára Párizsban. (Lent: Nadal Dimitrovot vigasztalja a maratoni küzdelem után)

naddim
Federer a 28. míg Nadal a 21. GS-döntőjére készül, egymással pedig most futnak össze kilencedszer. A mérleg jócskán a spanyol felé billen: 6–2-es győzelemmel. De ugyebár a GS serlegeket tekintve, még mindig a svájci a rekorder, akinek 17 van, míg Nadlnak csak 14. Valaki eggyel növelheti ezt a számot vasárnap.
 
Nézhetjük a borítást, az ütőerőt, hogyan tettek hozzá a friss edzők a két nagyágyú játékához, de mégis képtelenség eldönteni, ki fog nyerni. Én nagyon szurkolok egyiküknek, de mégis az van bennem, miért nem nyerhetik meg ezt a döntőt mindketten? Ezzel Rafa és Roger is így vannak, mert barátként is közel állnak egymáshoz. Federer még mesélt is arról az elődöntő után, hogy meglátogatta Nadal teniszakadémiáját, de annyira nem voltak formában, hogy csak egy felszabadult minimeccset tudtak játszani. Egyetlen egy mérkőzésre most ezt mindketten elfelejthetik.

A fogadóirodák egy kicsivel jobban bíznak abban, hogy a spanyol húzza be a finálét, de ott sincs sok különbség az oddsok között. Mindenesetre érdemes lesz megnézni, mert ki tudja, mikor láthatunk újra egy ilyen klasszikus összecsapást. Az Australian Open fináléját az Eurosport közvetíti majd vasárnap 9.30-tól. Come on Roger, vamos Rafa! (Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás