promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar sportsikerek 2016-ban
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Rióban az úszó Hosszú Katinka és a kajakozó Kozák Danuta egyaránt három aranyérmet nyert, előbbi 400 méter vegyesen, 200 méter vegyesen és 100 méter háton bizonyult a legjobbnak, utóbbi pedig egyesben, párosban és a négyes tagjaként is a csúcsra ért 500 méteren - egyesben és négyesben megvédve címét. Párosban Szabó Gabriella, a kvartettben pedig Szabó, Csipes Tamara és Fazekas-Zur Krisztina volt a versenyzőtársa. Rajtuk kívül két vívó, a párbajtőröző Szász Emese és a kardozó Szilágyi Áron nyakába került még a legfényesebb medál - utóbbi sportoló Kozákhoz hasonlóan megismételte négy évvel korábbi sikerét. Hosszú a riói játékok negyedik legeredményesebb sportolója lett, míg Kozák holtversenyben az ötödik helyen zárt az éremhalmozók rangsorában.

A júniusi futball Eb-n a magyar válogatott - amely 44 év szünet után szerepelt újra kontinensviadalon - a csoportkörben az osztrákok 2-0-s legyőzésével kezdett, majd az izlandiak elleni 1-1-es döntetlennel folytatta szereplését, a harmadik fordulóban pedig - már biztos továbbjutóként - a torna későbbi győztese, a portugál válogatott ellen az Eb egyik legjobb mérkőzésén 3-3-as döntetlent ért el. A legjobb 16 között aztán a - világranglistán akkor második helyezett - belga csapattól 4-0-ra kikapott.

hungary1
A szeptemberi paralimpián a magyar küldöttség egy arany-, nyolc ezüst- és kilenc bronzérmet szerzett. Az első hely az úszó Tóth Tamás nevéhez fűződött, aki az S9-es sérültségi kategóriában 100 méter háton nyert.
 
Januárban a női vízilabda-válogatott megnyerte a belgrádi Európa-bajnokságot, a férficsapat bronzérmet szerzett.

Tavasszal a női és a férfi kézilabdázók Bajnokok Ligájában is volt magyar döntős: a Győri Audi ETO és az MVM Veszprém is hétméteresekkel veszített. A női EHF Kupában a Dunaújvárosi Kohász KA aranyérmet szerzett.

Az ősszel előbb a férfi, majd a női kosárlabda-válogatott is kijutott a jövő évi Európa-bajnokságra, és ugyanezt érte el a női röplabda-válogatott is, a pótselejtezőben a románokat aranyjátszmában felülmúlva.

Kiemelkedően teljesítettek a rövidpályás gyorskorcsolyázók a januári Eb-n és a márciusi vb-n is, mindkettőről érmekkel tértek haza. Liu Shaolin Sándor a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázás történetének első vb-aranyát nyerve győzött 500 méteren Szöulban.

Az év elején a hódeszkás Gyarmati Panka a havas sportágak első magyar világkupa-győztesévé vált azzal, hogy megnyerte a kaliforniai Mammoth Mountainen rendezett vk-versenyt slopestyle (trükkös akadályverseny) kategóriában.

panka
Folyamatosan jó teljesítmény nyújtott a súlylökő Márton Anita, aki másodikként végzett a portlandi fedettpályás atlétikai világbajnokságon, majd ezüstöt nyert az amszterdami Eb-n is, az olimpián pedig harmadik lett.
 
Júliusban Babos Tímea a kazah Jaroszlava Svedova oldalán döntőt játszott a wimbledoni teniszbajnokságon, ahol az amerikai Serena Williams, Venus Williams duótól két szettben kapott ki.

Nagyszerűen kezdte az alpesi síelők új világkupa-szezonját Miklós Edit, aki december elején a harmadik helyen végzett lesiklásban a kanadai Lake Louise-ban.  Tehát büszkék lehetünk a magyar sportolóinkra, mindenki odatette magát. (MTI)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás