promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
US Open: Wawrinka megverte Djokovicot a döntőben
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az előjelek a US Openen 2011-ben és tavaly bajnok, 12 Grand Slam-trófeánál tartó Djokovic sikerét ígérték: 19-4-re vezetett Wawrinka ellen kettejük 2006 óta tartó párharcában, ráadásul idén három meccse idő előtt ért véget New Yorkban (két ellenfele feladta, egy pedig ki sem állt ellene). Ennél nagyobb mázlija nem is lehetett Novaknak, aki összesen csupán 6 óra 21 percet töltött a pályán, míg a két GS-serleget gyűjtött svájci lábaiban már 13 óra 8 percnyi játék volt. Azonban azt Djokovic is nyilatkozta, hogy a svájcinak nagyon-nagyon jót tesz, ha játékban van, pont ezért a tornákon egyre jobb játékot tud nyújtani a döntő felé menetelve. Ez így is volt, mert volt olyan hullámvölgyi is, ahol majdnem kiesett. Érdekesség, hogy Wawrinka az utóbbi tíz döntőjét megnyerte, köztük a tavalyi Roland Garrosét is - éppen szerb riválisa ellen. Ezzel a mostani besöpört győzelemmel így tényleg ő lesz a döntő király.

Az első US Open-fináléját vívó svájci sok hibával kezdett, a védjegyének számító fonák egyenese sem működött, így a Flushing Meadowsban hetedszer döntős Djokovic 3:0-ra elhúzott. Később 5:3-nál mégsem tudta kiszerválni a játszmát, ellenfele kiegyenlített, a fantasztikus labdamenetekkel tarkított rövidítésben viszont ismét a világelső akarata érvényesült.

A folytatásban a 31 éves Wawrinka 2:1-nél elvette riválisa adogatását, majd három bréklabdát hárítva hozta a sajátját. A következő szervagémben viszont már megremegett a keze és odalett az előnye, aztán 4:5-nél az egyre bizonytalanabb címvédő sem tudta hozni az adogatását, így 1 óra 45 perc elteltével 1-1 volt a szettek állása.

A harmadik felvonás egy 28 ütéses labdamenettel és Djokovic ütőtörésével indult, majd a svájci brékjével folytatódott. A 29 éves szerb azonban nem hagyta magát, 1:3-ról 3:3-ra felzárkózott. Már körvonalazódott az újabb rövidítés, amikor Wawrinka 5:4-nél brék- és szettlabdához jutott, ellenfele pedig szélesre ütött egy fonákot.

wawdjoko3
Három óra elteltével jöhetett a negyedik játszma, amelyben a fizikálisan egyre inkább felőrlődő Djokovic rögtön elvesztette a szerváját. A világelső bicegett, sorra ütötte a kettős hibákat, majd 1:3-nál orvosi ellátást kért a lábujján éktelenkedő hólyagok miatt. Sokan mondták, hogy Novak csak taktikázik ezzel, és a görcsei miatt kérte ki a szünetet, de ezek később sem akartak szűnni. A közjáték nem zavarta meg a svájcit, 4:1-re, majd 5:2-re elhúzott, innen pedig már nem volt visszaút a fogcsikorgatva küzdő Djokovicnak. A találkozó 3 óra 55 percig tartott.
 
Wawrinka a 2014-es Australian Open és a 2015-ös Roland Garros után pályafutása harmadik GS-trófeáját szerezte meg, amely mellé 3,5 millió dollárt kapott. Beszédükben mindketten egekbe emelték a másikat, Djokovic is a legmélyebb barátsággal üdvözölte Waw győzelmét. A svájci a beszédében megemlékezett a szeptember 11-ei terrortámadás áldozatairól, ugyanis a döntő pont erre az időpontra esett, aminek most van a 15 évfordulója. (MTI, Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás