promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jön az év utolsó Grand Slam tornája: US Open történelem
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az első versenyt 1881-ben rendezték meg a - jelenleg a Hírességek Csarnokának otthont adó - Rhode Island-i Newport Casino gyepén, de akkor még csak klubtag férfiak vehettek részt, és csupán egyesben bonyolították le a viadalt. Az első tornát Richard Sears nyerte, aki sorozatban hétszer vihette haza a serleget - a címvédő akkortájt automatikusan bejutott a következő döntőbe -, és ezzel ma is csúcstartó holtversenyben. Mellette Bill Tilden (1920-25, 1929) és William Larned (1901-02, 1907-11) diadalmaskodott még hétszer. A hölgyek 1887-ben csatlakoztak, az első fináléban Ellen Hansell nyert Laura Knight ellen 6:1, 6:0-ra. A nőknél Molla Bjurstedt Mallory a rekorder nyolc sikerrel (1915-18, 1920-22, 1926). 1889-ben a női, majd egy esztendővel később a férfi párosok is megküzdhettek a trófeáért. Természetesen tudjuk, ez még nem a modernkori tenisz, hanem csak lötyögés volt. Jött az open éra és lépésről lépésre amatőrből profivá vált.
 
Az open érában (ami ugyebár a tenisz fellendülését eredményezte), 1968-tól kezdve már a profi teniszezők is indulhattak a US Openen, amelyen a kezdetektől 1974-ig füvön, majd 1975-től 1977-ig salakon zajlott a verseny. A US Open 1978-ban költözött a jelenlegi helyszínre, Flushing Meadows-ba, ahol úgynevezett DecoTurf (kemény) borításon bonyolítják le a mérkőzéseket. Így is alakult ki, hogy két kemény, egy salakos és egy füves borítású GS torna van.

us2
A US Open centerpályája az Arthur Ashe Stadion, amely a maga 23 771 férőhelyével a világ legnagyobb teniszarénája, a második legnagyobb pálya pedig a Louis Armstrong. Az Arthur Ashe 100 millió dolláros, zárható tetőszerkezete idén debütál, a másikat pedig jövőre fedik be, mivel az utóbbi nyolc évben ötször az időjárás miatt az előzetesen kiírt vasárnap helyett csak hétfőn tudták befejezni a viadalt.

A US Open az egyetlen Grand Slam-torna, ahol a döntő - a férfiaknál az ötödik, a nőknél a harmadik - szett rövidítéssel érhet véget, és nem kell két gém különbségig játszani.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás