promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megkezdődött a XXXI. nyári olimpia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A világ legnagyobb, négyévente sorra kerülő sporteseményét hivatalosan Michel Temer, Brazíliai ideiglenes államfője nyitotta meg, a lángot a maratonfutó Vanderlei Cordeiro de Lima lobbantotta fel. A stadionban 61.500-an követték figyelemmel a show-t. A megnyitón azt mutatták be, hogy a sport mennyire fontos része a brazil életnek, egyúttal azt, hogy a Rióban milyen tökéletesen harmonizál a természet és a városi életforma. A kötelező 50 perces önimádat után jött a nemzetek bevonulása, ahol Magyarországot a 93.-ként szólították. A küldöttség élén a piros-fehér-zöld zászlót a négy évvel ezelőtt londoni bajnok kardozó, Szilágyi Áron vitte. A magyar csapat 160 tagú, többen azonban hiányoztak a ceremóniáról, mert vagy még meg sem érkeztek a brazil metropoliszba, vagy a hétvégén már verseny vár rájuk.

Az olimpiák történetében először a bevonulóknak is volt feladatuk, hiszen minden küldöttség egy-egy különböző fajtájú növényt, illetve magot helyezett el a felállított vázákba. Ezekből sarjad majd ki a sportolók erdeje, mely a riói olimpia öröksége lesz. A brazilos, szamba stílusú zenére zajló sportolói bevonulást a hagyományokhoz híven az ötkarikás játékok bölcsőjének számító Görögország versenyzői nyitották, a sort pedig a házigazdák zárták.

olimeg2
Michel Temer, Brazília ideiglenes államfője - a közönség hangos füttyszava mellett - megnyitotta a játékokat. Az olimpiai zászlófelvonás és a hivatalos eskütétel után következett a riói szambaiskolák felvonulása, majd az est fénypontja, a játékok szellemiségét jelképező láng meggyújtása. A ceremónia egyik nagy kérdése volt, hogy ki kapja meg a megnyitó talán legfontosabb feladatát, különösen azok után, hogy az ország legismertebb sportolója, a labdarúgó legenda, Pelé jelezte, nem tudja elvállalni a szerepet.

A stadionba a háromszoros Roland Garros-győztes teniszező, Gustavo Kuerten érkezett be a fáklyával, mely a hagyományoknak megfelelően Görögországból, az olimpia őshazájából indult útjára április 20-án. Tőle Hortencia Marcari olimpiai ezüstérmes kosárlabdázó vette át a fáklyát, mellyel végül nem ő, hanem Vanderlei Cordeiro de Lima olimpiai bronzérmes maratonfutó gyújtotta meg a lángot.

A szombati első versenynap után a riói olimpia augusztus 21-ig tart, a seregszemlén közel 10 500 sportoló indul és 28 sportágban 306 számban osztanak érmeket. (MTI/ Fotó: Kovács Tamás)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás