promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Köszönjük Király Gábor!
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A 40 éves kapus a honlapján jelentette be döntését. Király 1998-as bemutatkozása óta 107 alkalommal lépett pályára a nemzeti csapatban, amivel csúcstartó az örökrangsorban. „A Haladásban végigjátszott szezon után pihenés nélkül vágtam neki a nyári Európa-bajnokságra való több mint egy hónapos kemény felkészülésnek. Minden erőmet beleadtam, de közben a szervezetem jelezte, hogy itt a határ! Maximalista vagyok és maximális teljesítményt szeretnék nyújtani, azonban 40 esztendősen ez már klub és válogatott szinten együtt nem megy” - írta a hálóőr, aki szerint a motivációja és az elkötelezettsége most is megvan, de a profi futballban eltöltött 24 év nem múlt el nyomtalanul a testében.
 
Király leszögezte, számára a piramis csúcsa a nemzeti együttesben szerepelni, és úgy gondolta, amíg hívják, addig szeretné a válogatottat szolgálni.

„Bernd Storck szövetségi kapitány az Európa-bajnokság után nekem adta a döntés jogát a folytatásról. Én úgy döntöttem, hogy nem lehet méltóbb a búcsú egy olyan Európa-bajnoki szereplésnél, ami igazi futball-lázat váltott ki és rengeteg örömöt okozott a magyar embereknek, és ami után ismét visszakerült a magyar labdarúgás az európai nagyszínpadra” - olvasható Király állásfoglalásában.

kiraly2
A szürke mackónadrágjáról is elhíresült kapus a Haladásban kezdte pályafutását, majd onnan igazolt a német Hertha BSC-hez, amellyel a Bajnokok Ligájában is szerepelt. Később olyan csapatokban fordult meg, mint az angol Crystal Palace, a West Ham United, az Aston Villa, a Burnley, a Fulham, vagy a német Bayer Leverkusen és az 1860 München. Király tavaly nyáron tért vissza Szombathelyre.

A Herthával nyert két német Ligakupát, a Bundeligában pedig megválasztották a legjobb kapusnak. Ötször érdemelte ki a magyar Aranylabdát és kétszer lett az év legjobb magyar labdarúgója. A magyar válogatottsági rekordja mellett Eb-csúcsot is tart, ugyanis 40 évesen és 86 naposan ő a legidősebb játékos, aki pályára lépett a kontinensviadalok történetében.

Király a második játékos, aki a nyári Eb után visszavonult a nemzeti együttestől, ugyanis a válogatottsági listán 94 szereplésével harmadik Juhász Roland júliusban jelentette be elhatározását. Az Eb-n mind a négy meccsen Király védte a magyarok kapuját.

A BBC és a L'Équipe sem feledkezett meg a magyar hősről, nem sokkal később pedig a Bild siratta meg a döntését. „Az örök mackónadrág lemondta a válogatottságot! A kapuslegenda 18 év után befejezi, 107 meccsen védett a magyar válogatottban.” (MTI)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás