promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mi a fenéért Rióban van az olimpia?
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
2009. október 2-án a NOB 121. ülésszakán Koppenhágában a 2016. évi nyári olimpia házigazdájának Rio de Janeirót választották meg. A város a háromkörös szavazáson Chicagót, Tokiót és Madridot előzte meg. Bár a világbajnokság gyakorlatilag szépen lecsengett Brazíliában nagyobb atrocitások nélkül, de ott is volt rengeteg hiányosság. A helyiek a Vb és az olimpia ellen is folyamatosan tüntettek, ugyanis szerintük a város nem tudja visszatermelni azt a pénzt, amit ezek az események elnyelnek. Nem csak a turistákat, de néhány sportolót is elriasztottak a körülmények. Milos Raonic és Simona Halep teniszezők, vagy a férfi golfozók világranglistájának vezetője, Jason Day sem indul az olimpián, bár ők szimplán ráfogták az egészet a zika-vírusra. A vírus persze lehet egy jó ürügy is a lemondásra, mert nem olyan égető probléma, mint a közbiztonság, vagy az ürülékben úszó öböl.

Az egykori brazil aranylabdás Rivaldo pár hónapja szólította fel az embereket nyilvánosan, hogy messziről kerüljék el Brazíliát 2016 nyarán, és ne jöjjön senki Rio de Janeiróba. „Az olimpia előtt a közbiztonság, az egészségügy helyzete is katasztrofális, káosz uralkodik a politikában. Kizárólag isteni segítséggel lehet változtatni a helyzeten” – írta a focista.

Közben valóban egyre több hír érkezik lopásokról, rablásokról, amelyek már az olimpikonokat közvetlenül érintik. Sajnos a helyiek nem azért lopnak, mert ez a fajta deviáns viselkedés annyira menő, inkább ordítóan nagy a szegénység Brazíliában. Így megérhetjük, miért is mentek folytonos tüntetések a Vb és az olimpia ellen, amikor más dolgokra kellene a pénz a városban és az országban is. A gazdag külföldiek érkezése a helyiek előtt olyan kapukat nyit ki, mintha a bárányokat engednénk be a farkasok közé. Mindenki beismerte: kizárt volt, hogy ezt a problémát orvosolni tudják a játékok kezdetéig. Együtt kell vele élni és felkészülni mindenre.

oli2
Még a Magyar Konzuli Szolgálat sem sepri a szőnyeg alá a dolgokat, és kiadtak egy tájékoztatást a helyzetről: „Rio de Janeiroban a közbiztonság az augusztusi olimpiai játékoktól függetlenül is rossz, az olimpia alatt pedig az átlagosnál is fokozottabban kell számítani kisebb-nagyobb bűncselekményekre: lopásokra, fegyveres rablásokra, utcai zsebtolvajlásra, őrizetlenül hagyott értékek eltulajdonítására, különösen nevezetességek környékén, strandokon, szállodákban, éttermekben, bárokban, szórakozó helyeken. Ezen bűncselekmények a jobb negyedekben is előfordulhatnak, annak ellenére, hogy a játékok idejére a brazil hatóságok is megerősített biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe.”
 
Állítólag a magyar olimpiai küldöttség meg van elégedve az olimpiai faluval, viszont ez sem volt így az elején. Az ausztrálokat pl. botrányos körülmények fogadták: a szobákban szivárogtak a csövek, a vezetékek kilógtak a falból, el voltak dugulva a vécék, a lépcsőházakban pedig nem volt megfelelő világítás. A sportolókat addig máshol kellett elszállásolni, de ők legalább a biztonsággal elégedettek voltak.
 
Az olimpiai falu egyik érdekessége, hogy az étkezőhelyiségben cukornádból és kukoricából készült tányérokon szolgálják majd fel az ételeket, ezek ugyanis lebomlanak. Negatív meglepetésként érte a sportolókat azonban a szobákban található újrahasznosított műanyagból készült szekrények sora. Az olimpiai falvak kényelméért a 2000-es sydney-i játékok óta felelős Paul Ramler szerint ezt azért így találták ki, mert korábban ígéretet tettek a szervezőknek arra, hogy az apartmanok felszereltsége nem terheli meg nagyon a büdzsét. Légkondi pl. lesz a helyiségekben, tévé azonban nem.  Az olimpiai falu körülbelül 1,5 milliárd dollárt emésztett fel.

oli3
A másik nagy baj, hogy a riói öböl úszik a szarban. Bocsánat, emberi ürülékben, na meg a szemétben. A víz koszosabb, mint gondolták. A rendező a pályázatban azt vállalta, hogy 4 milliárd dollárt költ a szennyvíz kezelésére, ebből a költségek lefaragása miatt 170 milliót tudtak fordítani. Kicsivel soványabb összeg a vártál. Ez annyira volt elég, hogy a víz felszínéről lehalásszák a szemetet. A szakértők szerint a víz fertőző, de az olimpikonoknak erősebb az immunrendszerük, így nem biztos, hogy elkapnak valami betegséget, a turisták azonban annál nagyobb veszélyben vannak. Elvileg itt fogják megrendezni a szörf, vitorlás és hosszútávúszás versenyeket is.
 
Jelenleg fél millió turistát várnak Rióba a játékok alatt. Nos, ők jobb ha nem strandolnak, mert máshol is bajok voltak a víz minőségével, a pénztárcát pedig dugják el jó mélyre. Bár ha olyan motoros banda jelenik meg, mint tegnap, akkor teljesen mindegy hol van. Az olimpia a smink most, ami csillogással takarja el a város sötét oldalát. (Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás