promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ha ma nyerünk Izland ellen, biztosan továbbjutunk
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A döntetlen ugyan matematikailag még nem jelentene egyértelműen nyolcaddöntős szereplést, de a statisztika alapján azzal is szinte biztosra vehető lenne a legjobb 16 közé kerülés. Az 1986 és 1994 közötti három világbajnokság ugyanilyen rendszerben zajlott, mint a mostani, első ízben 24 csapatos kontinensviadal, azaz a hat csoportból az első két helyezett mellett a négy legjobb harmadik is továbbjutott. Ezeken a tornákon az egy-egy győzelem és döntetlen egyetlen kivételtől eltekintve minden esetben továbbjutást ért. A kakukktojást az 1994-es vb E csoportja jelenti, amelyben Mexikó, Írország, Olaszország és Norvégia egyaránt négy-négy ponttal zárt, de a skandináv ország kevesebb gólja miatt a negyedik, kieső helyre szorult.

Az Eb-t mindkét válogatott remekül, meglepetéssel kezdte: kedden a magyarok 2-0-ra legyőzték az esélyesebbnek tartott Ausztriát, míg az izlandiak 1-1-es döntetlent értek el a négyes favoritja, Portugália ellen, így mindkét gárda továbbjutási reményekkel lép pályára a marseille-i Vélodrome Stadionban.

Bernd Storck szövetségi kapitánynak a védelem összeállítása okozhatja a legnagyobb gondot, ugyanis Fiola Attila megsérült az osztrákok elleni összecsapáson és a jobb oldali védőként is bevethető Lovrencsics Gergő szintén sérüléssel bajlódik, igaz, utóbbi már társaival együtt edzett csütörtökön. Amennyiben a Lech Poznan légiósának szerepeltetését nem kockáztatja meg a német szakember, akkor vagy a keret legfiatalabb tagja, Bese Barnabás jöhet szóba, vagy az a Juhász Roland, akivel a csütörtöki tréningen hosszasan elbeszélgetett. De más változtatás is elképzelhető a kezdőcsapatban, mivel kérdéses, hogy mindenki bírja-e a négynaponta sorra kerülő meccsek jelentette fizikai terhelést.

edzes
A szakmai stáb és a játékosok egyaránt elismerően nyilatkoztak a soron következő riválisról. Andreas Möller másodedző szerint fejben és lélekben erősnek kell lenniük, ugyanis Izland az első perctől az utolsóig százszázalékos koncentrációra fogja kényszeríteni a csapatot, továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a vb-bronzérmes Hollandiát kiejtette a selejtezősorozatban azzal, hogy mindkétszer legyőzte. Németh Krisztián pedig úgy fogalmazott, hogy a négyes legnehezebb ellenfele lesz Izland a keménységet és a kiszámíthatatlanságot tekintve.
 
A két gárda közös múltja a magyaroknak kedvez, ugyanis az eddigi tíz meccsen hétszer győztek három vereség mellett, ráadásul a szigetországiak 21 éve nyeretlenek, az azóta lejátszott négy találkozón mindannyiszor alulmaradtak. A legutóbbi, öt évvel ezelőtti összecsapáson a magyar csapat 4-0-ra győzött, azon a meccsen a jelenlegi keret két tagja, Dzsudzsák Balázs és Elek Ákos is betalált.

"Nagyok az elvárások a győzelem után, most mindenki azt hiheti, hogy minden így fog folytatódni, de ez nem így van. Semmi sem változott a győzelemtől, el kell felejteni, le kell szállni a földre, mert most másik meccs következik" - mondta Storck. Az osztrákok elleni meccsen az első gólt szerző Szalai Ádám arról beszélt, ha már ilyen jól kezdtek, akkor szeretnék ezt folytatni, és kétszer annyira fognak koncentrálni, hogy valami nagy dolgot érjenek el. Elárulta, az elmúlt másfél éves, gólmentes időszakában a családja segített neki a legtöbbet, és úgy vélte, most is ők örültek a legjobban, hogy végre ismét eredményes volt.

A találkozó szombaton 18 órakor az orosz Szergej Karaszjov sípjelére kezdődik a marseille-i Vélodrome Stadionban, amelynek gyepszőnyege annyira rossz állapotban van, hogy a szokásoktól eltérően pénteken egyik válogatott sem edzhet rajta. (MTI)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás