promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jöhet a videóbíró a fociban
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A spori, az spori, egyértelműen a legfontosabb eleme a pályának. Lehet vele vitatkozni, de nem érdemes. Miért van nekünk könnyebb dolgunk, mint neki? Mi látjuk a visszajátszást, ők maximum a félidőben vagy a meccs végén fogják megtudni, ha esetleg hibás döntést hoztak. Sokszor még a kommentátorok is csak egy jelenet többszöri visszanézése után tudják eldönteni, történt-e szabálytalanság vagy sem, persze még itt is segít a több kameraállás. Ha még így is nehéz, hogyan várhatjuk el egy embertől, hogy hiba nélkül azonnali döntést tudjon hozni? Ezért van még mindig napirenden a videóbíró bevezetése. Eddig a futball szabályait meghatározó testület (IFAB) nem engedett, de most belementek abba, hogy kipróbálják a dolgot.

Legkésőbb a 2017-18-as idényben már lehetne használni a technikát. A FIFA rögtön üdvözölte a döntést, a testület új főtitkára, Gianni Infantino "történelminek" nevezte a határozatot. Első körben legalább 12 bajnokságban és egy földrész nemzetközi meccsein próbálják majd ki az új technikát. A videóbírót a gól volt-e, piros lap volt-e, tizenegyes volt-e kérdéseknél alkalmaznák, vagyis a súlyosabb döntéseknél, amik egyértelműen befolyásolnák a meccs kimenetelét.

yellow
A próbaidő tapasztalatai nyomán döntik majd el, hogy tényleg bevezetik-e a videóbírót. Az IFAB fő aggodalma, hogy a visszajátszások megtörhetik a játék lendületét. Ebben is van igazság, de előbb látnunk kell a medvét.

További változtatás a futball szabályaiban, hogy a tizenegyest érő védelmi hibák esetén ezentúl csak nagyon indokolt esetben piros lapot is adni, hogy ne kerüljön egyetlen szabálytalanság miatt többszörös hátrányba a szabálytalanságot elkövető csapat. (Torony/BBC)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás