promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Még két ilyen félidő és kint vagyunk az Eb-n!
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Puskás Akadémia ebben az idényben egyetlen élvonalbeli mérkőzésen sem szerepelt, 21 éves szélsője a 26. percben lőtte a győztes gólt, mellyel a nemzeti együttes 34 év után múlta felül ismét északi riválisát. Ezt követően a magyar védelem és a 100. válogatottságát ünneplő Király Gábor kapus hősiesen tartotta az eredményt a lefújásig. Vasárnap 20.45-től a Groupama Arénában rendezik a visszavágót, melyen a mostani meccsen kapott sárga lapja miatt Gera Zoltán nem léphet pályára.

A norvég válogatott nagy lendülettel kezdte a mérkőzést, a 100. válogatottságát ünneplő Királynak már a harmadik percben bravúrral kellett hárítania, majd az ezt követő szögletből szintén kimaradt egy hazai lehetőség. Eleinte kissé zavarodottnak tűnt a magyar csapat, a középpályán egyáltalán nem sikerült megszűrni az északiak akcióit. Alig tíz perc elteltével kiszabadult a szorításból Bernd Storck együttese, amely egy szép támadás végén az újonc létére bátran futballozó Kleinheisler révén veszélyeztetett. Ez figyelmeztető jel volt a norvégok számára, ugyanis visszavettek a tempóból, és kiegyenlítetté vált a találkozó.

Kissé "leült" a mérkőzés, egy-egy magyar labdavesztésből többször veszélyesen megindultak a norvégok, azonban rendre rossz megoldásokat választottak a három a három, vagy a négy a négy elleni szituációkban. Ezt követően viszont szinte teljesen elnémult a stadion - a vendégszektort kivéve -, ugyanis egy szép magyar támadás végén Kleinheisler második próbálkozása már utat talált a kapuba, így a Puskás Akadémia 21 éves szélsője góllal debütált a válogatottban, s azonnal az őt beállító német szakvezetőhöz rohant, és a nyakába ugrott.

A játékrészből hátralévő időben nagy fölényben futballozott Norvégia, néhányszor Királynak is közbe kellett avatkoznia, de igazán nagy ziccerük nem volt a hazaiaknak. Ugyanakkor az nyomasztó volt, hogy a magyarok a félpályát is alig lépték át, igaz, az egyik ilyen szórványos támadás végén Elek hagyott ki egy nagy helyzetet - a keresztléc fölé fejelt - Kleinheisler pontos beadása után.

A folytatásban sem változott a játék képe, teljesen beszorult a magyar csapat. Szinte csak az volt a kérdés, meddig bírja a magyar védelem a nyomást. Azonban hiába záporoztak a beadások Király kapuja elé, hiába rohamoztak a norvégok, egyszerűen nem találtak rést a vendégek hátsó alakzatán, sőt az egész második félidő egyetlen magyar kontrájának végén Dzsudzsák ziccerben a kapusba lőtte a labdát. Ennek ellenére szinte "feltörte a kapu a magyarok hátát", egy ízben Fiola a gólvonalról mentett, de aztán kicsit enyhült a nyomás.

Az utolsó tíz percre aztán minden energiájukat mozgósították a norvégok, és utolsó rohamra indultak. Ekkor a szerencse is a magyarok mellé szegődött, ugyanis a magyar csapatot egyszer a keresztléc mentette meg, de a szervezett, hősies és sokszor önfeláldozó védekezés kifizetődött, mivel kibírta a nyomást a lefújásig. Ezt követően a magyar szurkolótábor "Fülöp Marci, Fülöp Marci" rigmussal emlékezett a csütörtökön 32 évesen elhunyt korábbi válogatott kapusra.

val2
Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:

"Most örülünk, de még nem nyertük meg a párharcot, csak az első lépést tettük meg a kitűzött cél felé. Kicsit megilletődötten kezdtünk, de Király az elején nagyot védett, ami nagyon kellett. Az egész csapat kiválóan játszott, büszkék lehetnek magukra a futballisták. Nehéz meccs lesz a vasárnapi, mert ma is jól játszottak a norvégok. Picit azért javultak az esélyeink, de most sincs veszítenivalónk, a rivális az esélyesebb".

Per-Mathias Högmo, a norvég válogatott szövetségi kapitánya:

"Még csak a felén vagyunk túl a párharcnak. Jól játszottunk, elég helyzetet dolgoztunk ki, de nem sikerült betalálnunk. Továbbá a Napnál is világosabb, hogy nem kaptunk meg egy büntetőt. Nagyon várjuk a magyarországi visszavágót, nem tragédia ez az 1-0-s vereség, mert gondoljuk csak el, mit fognak érezni a magyarok, ha gólt kapnak, mert tudják majd, amennyiben még egy gólt kapnak, kiesnek".

Dzsudzsák: megvan az "i", fel kell tenni rá a pontot

"Nehéz meccs volt egy jó ellenféllel szemben és sikerült meglepetést okoznunk. Megvan az i, de vasárnap kell feltenni rá a pontot" - mondta Dzsudzsák Balázs csapatkapitány, aki szerint a mostani diadal kulcsa az volt, hogy szervezetten futballozott a nemzeti együttes.

A török Bursaspor szélsője hozzátette, nagyon ideges a második félidő elején kihagyott helyzete miatt. Elmondása szerint eltalálták a lábát, de nem mert elesni, mert félt, hogy sárga lapot kap színészkedésért és akkor Gera Zoltánhoz hasonlóan ő sem játszhatna a vasárnapi visszavágón.

"A norvégok mindent egy lapra feltéve fognak rohamozni, de nekünk is győzelemre kell játszanunk, az lenne a legnagyobb hiba, ha visszahúzódnánk. Fontos, hogy jobban kezdjük majd a hazai mérkőzést, mert ezúttal az első tíz perc nem volt tökéletes" - fogalmazta meg várakozásait a visszavágóval kapcsolatban Dzsudzsák.

val3
Gera, aki sárga lapjai miatt nem játszhat majd vasárnap a Groupama Arénában, azt hangsúlyozta, hogy visszafogottan kell örömködni, s ennek megfelelően az öltözőbe érve arról beszélgettek, hogy "még csak az első félidőt nyerte meg a csapat".
 
Király Gábor nem tulajdonított különösebb jelentőséget a harmadik percben bemutatott bravúrjának és a 100. válogatottságának sem: elmondása szerint több fontos pillanat volt a mérkőzésen, nemcsak a védései, illetve a meccsek között számára nincs különbség, ugyanúgy készül mindegyikre.

"Fülöp Márton halála nagyon nagy fájdalom az egész labdarúgásra nézve. A csapat átérezte ennek súlyát, és érte is küzdöttünk a pályán. Én úgy hiszem, bármelyik kapus is védett volna, a magyar kapu ezen a találkozón érintetlen kellett, hogy maradjon. Marci tiszteletére..." - írta hivatalos oldalán a 39 éves hálóőr, aki több nagy védéssel járult hozzá az egygólos magyar győzelemhez. A 24-szeres válogatott kapus, Fülöp csütörtökön 32 évesen hunyt el.

"Régóta ismerem, már az U21-es válogatottnál is együtt dolgoztam vele. Fantasztikus, amolyan utcai játékos. Egyáltalán nem vagyok meglepve a teljesítményén. Ő nem aggódik, hogy mit csinál, csak teszi a dolgát" - indokolta az újoncként győztest gólt szerző Kleinheisler László csapatba állítását Bernd Storck szövetségi kapitány, aki úgy szavazott bizalmat a Puskás Akadémia 21 éves szélsőjének, hogy az ebben az idényben egyetlen élvonalbeli meccsen sem lépett pályára.

A német szakvezető ugyanakkor leszögezte, nem szeretne egyetlen játékost kiemelni, mert Gera is fantasztikus teljesítményt nyújtott, továbbá Király nagyszerűen védett, azaz mindent együtt ért el a csapat. Storck hozzátette, azt kapták a norvégoktól, amit vártak, s bár nőttek a magyarok esélyei, így is a rivális a párharc favoritja. Szerinte a magyar válogatott csak akkor juthat ki a 2016-os franciaországi kontinensviadalra, ha a vasárnapi visszavágón a mostanihoz hasonló jó teljesítményt nyújt.

A párharc visszavágóját vasárnap 20.45-től a Groupama Arénában rendezik. A magyar válogatott 1982-es világbajnokság óta nem szerepelt nagy nemzetközi tornán, Európa-bajnokságon pedig legutóbb 1972-ben szerepelt.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás