promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kvíz: jól ismered a magyar kártyát? Még az ulti-királyok szeme is elkerekedik ezektől a kérdésektől
Borítókép:  Profimedia
Kvízek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez a magyar kártyás kvíz még a legnagyobb snapszer császároknak is bemondja a 66-ot.

Jól ismeri mindenki a magyar kártyát, vannak, akik naponta azzal ütik el az időt, hogy leülnek a családdal vagy a barátokkal ultizni, snapszerozni, lórumozni, vagy piros papucsozni. Ennek ellenére vajmi keveset tudunk róla, hiszen a legtöbben nem is nézik meg alaposabban, mi is van a kártyalapokon.

Azt tudjátok egyáltalán, hogy ki találta fel a magyar kártyát? Hogy mivel foglalkozott az illető, és mi adta ennek az egésznek az alapját? Aki csak utánaolvas az interneten, egészen megdöbbentő dolgokat talál róla.

A magyar kártya fő jellegzetességei, a színek és a figurák sokat változtak. Míg az ász lapokon a négy évszak látható, addig a többin figurák. A 8 darab alsón és felsőn a svájci kantonok középkori szabadságharcának alakjai, a Tell-mitológia szereplői láthatóak tükörképesen. Ezt a paklit csak Magyarországon hívják magyar kártyának, de valójában más nemzetek is használják - Ausztria, Csehország, Erdély, Szlovénia, Horvátország, Szlovákia, Dél-Tirol.

A négy szín vagy szimbólum a négy társadalmi rendet jelképezte: a piros a papságot, a zöld a polgárságot, a makk a parasztságot, tök pedig a nemességet.


Sokan nem is tudják, de ha sorba rakva nézzük a magyar kártya lapjait, akkor kirajzolódik előttünk Tell Vilmos története. Ugyanis a paklit megalkotó kártyafestő Schiller 1804-es darabja alapján alkotta meg az ábrákat. Az alsókon és felsőkön - mint azt már említettük - a Tell-dráma alakjai láthatók  (piros alsó: kuoni pásztor, makk alsó: Harras Rudolf, zöld alsó: Fürst Walter tök alsó: Reding Itell, piros felső: Geszter Hermann, makk felső: Tell Vilmos, zöld felső: Rudenz Ulrich, tök felső: Stüszi vadász).

A számozott lapokon pedig magának Tell Vilmosnak a történetét láthatjuk, illetve annak fontosabb eseményeit: piros VIII: Tell Vilmos csónakban evez, tök VIII: Tell Vilmos búcsúzik feleségétől és fiától, tök IX: Geszler kalapja a póznán.

Ezek után megjött a kedvetek egy jó kis kvízhez a magyar kártyával kapcsolatban? Biztos sok új információt szereztek majd belőle!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás