promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Évszakváltó hidegfront jön, olyan riasztást adtak ki, amit már nagyon rég nem láttunk

Évszakváltó hidegfront jön, olyan riasztást adtak ki, amit már nagyon rég nem láttunk

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc

Kapunk még két nyárias hangulatú napot, aztán ránk rúgja az ajtót az ősz.

Az elmúlt napokban már ízelítőt kaptunk a hétvége időjárásából, ami viszont már jóval jelentősebb csapadékkal és lehűléssel jár majd. Ez egyfelől jó hír, hiszen sokat enyhíthet az aszályhelyzeten, azonban az ilyen gyors átmenet is jelzi, hogy lassan két fő évszakunk marad, a nyár és a tél.

Persze ez nem ilyen egyszerű, és a hosszú távú prognózist nézve a jövő héten valamennyire visszamelegszik az idő, a múlt heti 38 fokhoz képest a hétvégi 12 eléggé extrémnek tűnik.

Szerdán ebből olyan sokat még nem veszünk észre, a Tiszántúlon ugyan még borús, esős reggelre ébredhetünk, ám a délután folyamán már mindenhol előbújhat a nap, a Dunántúlon pedig akár 25-27 fok is lehet, délután már csak északon lehet záporeső.

Évszakváltó hidegfront jön

Csütörtökön a középső országrésztől keletre még kitart a nyár, délután pedig még 28 fok is lehet a Dél-Alföldön, a Dunántúli régiókat azonban ekkorra már elárasztja a hideg levegő, a markáns front ezzel együtt erős északnyugati szelet és sok csapadékot hoz majd magával.

Egyre nagyobb hőmérsékleti kontraszt alakul ki, és bár pénteken az ország keleti harmadában még lehet némi napsütésre esély, ezt követően mindenhol beborul az ég és a következő napokban az eső kapja majd a főszerepet.

Jó hír, hogy a csapadékosabb időjárás végre enyhíti az allergiás panaszokat is, melyek az elmúlt időszakban a parlagfű miatt sokaknál felerősödhettek, a szeles-esős napok pedig a levegőminőségi mutatókban is pozitív változásokat idéztek elő, országszerte kitisztítva a nagyobb városok poros levegőjét is.

A súlyos aszály a Dunántúlon már most enyhülőfélben van, hiszen helyenként 30-40 milliméter eső is esett, azonban keleten még nagyon elkelne az öntözés. A hét második felére, így csütörtökre és péntekre a nyugati határszélre és az északi vármegyékre is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a lehulló csapadék mennyisége miatt, a hétvégén pedig már-már késő őszi időjárásra számíthatunk.

Amennyiben beválik a hosszú távú előrejelzés, úgy hétfőtől számíthatunk lassú javulásra, ám a jövő hét közepén ismét egy hidegfront érkezhet, ami visszaveti a felmelegedést. Bár a kellemes időjárástól pár napra szinte biztosan el kell majd búcsúznunk, szeptember második felében még visszakacsint ránk a vénasszonyok nyara, szerencsére már jóval barátságosabb formában, mint ahogyan azt az elmúlt hetekben megtapasztalhattuk.