promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ilyen idő lesz szeptemberben, kalandos őszre számíthatunk

Ilyen idő lesz szeptemberben, kalandos őszre számíthatunk

Borítókép:  Promotions
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Szeptemberben több népi hiedelem is kapcsolódik az időjáráshoz, ami a télre és a következő tavaszra is utalhat.

A nyári kánikula miatt egyre több turista próbálja úgy alakítani az utazásait, hogy ősz elején látogasson Magyarországra. Mesés tájak, épületek, látnivalók várják a külföldieket a határainkon belül, de tengerpart híján legfeljebb egy légkondicionált éttermekben vagy kávézókban találhatnak felfrissülést. Szerencsére a szeptemberi időjárás úgy alakul, mint a kellemesebb nyári napokon, ami sok szempontból előnyös.

A tripsavvy.com nevű turisztikai online portál egyenesen azt javasolja, hogy aki csak teheti, ősszel fedezze fel Közép-Európa szépségeit. Ez azoknak is előnyös, akik nem szívesen állnak sorban egy múzeum előtt vagy verekednek meg a helyért egy gulyásleves reményében. 

A legfrissebb előrejelzés szerint szeptember hónapban több lesz a napsütéses, mint a csapadékos napok száma. Ha ez megvalósul, akkor összességében csodásan indul majd az ősz. A havi átlaghoz képest jelentősebbnek mondható éjszakai lehűlés a hónap közepe  után várható, ekkor akár 10 fok alá is süllyedhet a hőmérők higanyszála. A hajnali fagyoktól azonban még messze vagyunk, ahogy a köd sem lesz jelentős, ami megzavarná a reggeli közlekedés biztonságát. 

Szeptemberben egész hónapban jó pár fokkal 20 fok felett marad a napi legmagasabb hőmérséklet, a széldzsekik és a bőrkabátok még maradhatnak a szekrényben. 

Népi jóslatok szeptember hónapra

Ősz első hónapja népi jóslatokban is bővelkedik. Négy olyan nap van szeptemberben, amikor érdemes figyelemmel követni az időjárás alakulását, mert a hagyományok és a tapasztalatok szerint kikövetkeztethetővé válnak távolabbi prognózisok is.

Szeptember 5-én, Lőrinc napján, ha süt a nap, akkor az ősz további része is derűs lesz. Szeptember 8-án, Fecskehajtó Kisasszony napján indulnak útnak fecskék, de előtte tömegesen gyülekeznek a villanyvezetékeken. A népi hiedelem szerint e napnak a teljes ellentéte várható a következő hetekben. Jelenleg erre a napra is rekkenő hőséget jósolnak a meteorológusok, de ez lesz az utolsó nap az évben, amikor 30 fok feletti forróságtól kell szenvednünk.

Szeptember 14-én a napot kell figyelni, ha süt, akkor fél év múlva derűs tavaszban reménykedhetünk.

Szeptember 29. a dátum, amikor már a téllel kapcsolatban is felvázolhatunk bizonyos elképzeléseket. Szent Mihálykor a keleti szél, igen kemény telet ígér. De 

„ha Szent Mihály napján itt van még a fecske, karácsonyig legelhet a kecske.”

Forrás