promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Szélsőséges időjárás, viharok és kánikula várható a hosszú hétvégén, érdekes augusztus 20-nak nézünk elébe, több figyelmeztetés is érvényben van - részletes időjárás előrejelzés

Szélsőséges időjárás, viharok és kánikula várható a hosszú hétvégén, érdekes augusztus 20-nak nézünk elébe, több figyelmeztetés is érvényben van - részletes időjárás előrejelzés

Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Van országrész, ahol égi háború színesíti az államalapítás ünnepét.

A mai hétfői napon délutántól kezdve Magyarországon változékony és helyenként szélsőséges időjárásra kell számítani. A nappali hőmérséklet az ország nagy részén 30-35°C között alakul, azonban a késő délutáni órákban erőteljes gomolyfelhő-képződésre lehet számítani.

Különösen a keleti és középső régiókban van esély zivatarok kialakulására, melyeket akár heves szélviharok, jégeső és rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék is kísérhet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki több vármegyére is, beleértve Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, valamint Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéket. Ezeken a területeken különösen figyelni kell az időjárás hirtelen változásaira, hiszen a zivatarok intenzitása helyenként jelentős lehet.

Az esti órákban a zivatarok fokozatosan átvonulnak, azonban a csapadék még hosszabb ideig elhúzódhat, különösen az ország északkeleti részein. A lehulló csapadék mennyisége helyenként meghaladhatja a 20-30 mm-t is, ami jelentős helyi vízgyűjtést eredményezhet. A szél estére gyengül, de zivatarok környezetében továbbra is előfordulhatnak viharos lökések.

Az éjszakai hőmérséklet 17-22°C közé süllyed, de a zivatarok által érintett területeken ez az érték akár 15°C alá is eshet. Éjszaka a csapadékos területeken a közlekedés veszélyes lehet a csúszós utak és az esetleges úttorlaszok miatt. A meteorológiai szolgálat felhívja a figyelmet arra is, hogy a zivatarokat kísérő erős szél miatt az épületek környezetében fokozott óvatosság ajánlott.

Holnap, augusztus 20-án az időjárás kissé megnyugszik, de továbbra is változékony marad. A nappali hőmérséklet várhatóan 27-32°C között alakul, de a felhős időszakok mellett előfordulhatnak újabb záporok, zivatarok, főként a keleti és déli országrészekben. A nap folyamán több órás napsütésre is lehet számítani, különösen a délelőtti órákban, de délutánra ismét erőteljesebb felhőzet-képződés valószínű.

A déli szél a legtöbb helyen mérsékelt marad, de zivatarok környezetében ismét előfordulhatnak erős széllökések. A várható időjárási viszonyok miatt ajánlott lesz figyelemmel követni a meteorológiai előrejelzéseket, különösen a szabadtéri programok tervezésénél, hiszen az időjárás gyors változásai befolyásolhatják az ünnepi rendezvényeket is.

Az augusztus 20-ai hosszú hétvégére egyébként újabb melegedés várható, így a hőmérséklet ismét emelkedhet, és az ország nagy részén meleg, nyári időre lehet készülni. Azonban a zivatarok és a helyi záporok továbbra is részei maradnak az előrejelzéseknek, különösen a délutáni órákban. Az ország déli és keleti részein várható a legmelegebb idő, itt akár 34°C is lehet, míg a nyugati részeken kissé hűvösebb, 27-29°C közötti hőmérsékletre lehet számítani.