promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A kánikula marad, de bonyolódik a helyzet, front közeledik, mutatjuk, hol várható meglepetés - részletes időjárás előrejelzés

A kánikula marad, de bonyolódik a helyzet, front közeledik, mutatjuk, hol várható meglepetés - részletes időjárás előrejelzés

Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Így megyünk bele a hétvégébe.

A mai szombati időjárás Magyarország területén igencsak próbára fogja tenni az embereket - a hőség mellett ugyanis jelentősen nedvesebb lesz a levegő, és zivatarok záporok is könnyen elfordulhatnak országszerte.

A nap kezdetén, a reggeli órákban többnyire derült égboltra számíthatunk az ország nagy részén. Az éjszaka során a levegő hűvösebbé válik, különösen a nyugati és északi területeken, ahol a hőmérséklet 18-22 °C között alakulhat.

Ezzel szemben a déli és keleti régiókban valamivel enyhébb lesz a hőmérséklet, 22-24 °C körül várható a minimum hőmérséklet. Kisebb ködfoltok alakulhatnak ki elsősorban a Duna-Tisza közén, de ezek gyorsan eloszlanak a napfelkelte után.

Ahogy a nap folyamán előrehaladunk, napközben a hőmérséklet gyorsan emelkedik, a legmelegebb órákban, különösen a déli és keleti országrészekben, elérheti a 36-39 °C-ot is.

A legmagasabb hőmérsékletek várhatóan az Alföldön és a Dél-Dunántúlon lesznek. A nappali csúcshőmérséklet különösen kritikus lehet, mivel az Országos Meteorológiai Szolgálat hőségriadót adott ki, figyelmeztetve a lakosságot az extrém hőmérséklet miatti egészségügyi kockázatokra.

A nyugati és északi régiókban valamivel enyhébb lesz a hőmérséklet, itt 32-35 °C közötti maximumokra lehet számítani, de ezek a hőmérsékletek is meghaladják az átlagos értékeket. Az erős napsütés mellett gyenge légmozgásra lehet számítani, ami tovább fokozza a hőségérzetet.

Az esti órákban a hőmérséklet csökkenni kezd, de az éjszaka ismét enyhébb lesz, különösen a városi területeken, ahol az épületek és utak által felhalmozott hő miatt lassabban hűl le a levegő. Az ország nagy részén továbbra is száraz idő várható, azonban a késő esti órákban az Alpokalján és a Dunántúli-középhegység területén megnövekszik a felhőzet, és egy-egy zápor, zivatar is előfordulhat, de ezek csak lokális jelenségek lesznek.

A levegő relatív páratartalma növekszik, különösen a folyók és tavak közelében, ami nehezítheti az éjszakai pihenést. A hőség miatt a meteorológusok figyelmeztetik a lakosságot, hogy fokozottan ügyeljenek a folyadékpótlásra és kerüljék a közvetlen napsütést a legmelegebb órákban.