promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Egy országrészben jégeső zavarhat bele a kánikulába, zivatar-figyelmeztetés is érvényben van - részletes időjárás jelentés

Egy országrészben jégeső zavarhat bele a kánikulába, zivatar-figyelmeztetés is érvényben van - részletes időjárás jelentés

Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Mutatjuk, milyen idő várható a hét utolsó hétköznapján. 

A mai pénteki napon 2024. augusztus 16-án, Magyarország területén rendkívül meleg időjárásra kell számítani, amit a nap nagy részében erős napsütés kísér majd. A reggeli órákban már 21-26 fokos hőmérsékletek várhatók, ami különösen a városi területeken érezhető lesz. Az éjszaka folyamán csak minimálisan csökken majd a hőmérséklet, így a reggeli időszak is kellemetlenül meleg lesz, ami már a korai órákban is előrevetíti a nap további hőségét.

A napközbeni hőmérséklet gyorsan emelkedik, és az ország nagy részén 35-38 fok közötti csúcshőmérsékletekre lehet számítani. A legmelegebb időszak a déli órákban várható, különösen az Alföld déli és keleti részein, ahol a 38 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet. Az UV-sugárzás nagyon erős lesz, így mindenképpen ajánlott a megfelelő fényvédő krémek használata, valamint a napos időszakokban történő árnyékban tartózkodás.

Délutánra a nyugati és északnyugati régiókban megnövekszik a felhőzet, és helyenként záporok, zivatarok alakulhatnak ki, amelyek néhol hevesek lehetnek. A zivatarokat erős szél, jégeső, és intenzív villámlás kísérheti. A Dunántúl nyugati és középső részein különösen figyelni kell ezekre a viharokra, amelyek gyorsan átvonulhatnak a térségen. Ezzel szemben az ország középső és keleti részein továbbra is száraz, forró idő lesz, ahol a délutáni hőmérséklet még mindig 35 fok felett alakul.

Az este beköszöntével a hőmérséklet lassan csökken, de az éjszaka folyamán sem várható jelentős enyhülés. A levegő éjszaka is 24-29 fok között marad, így kellemetlenül meleg lesz az éjszaka is, különösen a városi környezetben. A met.hu figyelmeztetést adott ki a rendkívüli hőség miatt Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyékre, ahol az extrém magas hőmérsékletek miatt fontos a folyamatos hidratálás és a napszúrás elleni védekezés. A zivatarok miatt elsősorban Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron vármegyében kell fokozott figyelmet fordítani, ahol a viharok hirtelen érkezhetnek és hevesek lehetnek.

Összességében egy rendkívül forró nyári napra készülhetünk, amelyet helyenként záporok, zivatarok szakíthatnak meg, de az ország nagy részén a napos, száraz idő dominál majd. A rendkívüli hőség miatt mindenkinek ajánlott kerülni a hosszabb ideig tartó szabadtéri tevékenységeket, különösen a déli órákban.