promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Szaharai porral támad a nyár, több vármegyére figyelmeztetést adtak ki - részletes időjárás előrejelzés

Szaharai porral támad a nyár, több vármegyére figyelmeztetést adtak ki - részletes időjárás előrejelzés

Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Most kell tevefarmot nyitni, 38 fok is lehet az ország egyes részein.

A mai pénteki napon, június 21-én, Magyarország területén próbára tévő időjárásra számíthatunk. Az ország északi harmadában éjszaka képződött alacsonyabb szintű felhőzet fokozatosan csökken, gomolyosodik, míg a nap folyamán változó vastagságú és mennyiségű fátyolfelhőzet, illetve szaharai por szűri, zavarja a napsütést.

Csapadékra estig általában nem kell számítani, de a délnyugati határvidékre már estefele kis eséllyel besodródhat zápor, zivatar. A keleties irányú szél déli irányba fordul és helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 38 fok között várható, a déli országrészben lesz a legmelegebb.

A reggeli órákban az ország nagy részén napsütés várható, helyenként fátyolfelhőzet zavarhatja a napot. Az északi területeken több felhő lesz az égen, de csapadékra itt sem kell számítani. A hőmérséklet reggel 14 és 23 fok között alakul, a szél még keleti irányból fújhat gyengén.

Napközben az idő egyre melegebbé válik, a hőmérséklet gyorsan emelkedik, délutánra már 30 és 38 fok közötti csúcshőmérsékletek várhatók. A déli országrész lesz a legmelegebb, itt helyenként a 38 fokot is elérheti a hőmérséklet. A déli irányba forduló szél helyenként megélénkülhet, de általában gyenge marad. A napsütést helyenként szaharai por zavarhatja, ami egy különleges hangulatot kölcsönöz az égboltnak.

Este a hőmérséklet enyhül, de még mindig meleg marad, az ország nagy részén 25 fok körüli értékekkel. A délnyugati határvidéken kis eséllyel záporok, zivatarok fordulhatnak elő, míg máshol száraz idő várható. Az éjszaka folyamán a hőmérséklet tovább csökken, de az északi és északkeleti megyék kivételével 27 fok körüli középhőmérsékletekre lehet számítani.

A Met.hu figyelmeztetést adott ki magas középhőmérséklet miatt. Az északi, északkeleti megyék kivételével az ország nagy részén 27, délen 29 fok körül alakul a napi középhőmérséklet, ami fokozott figyelmet igényel, különösen az idősebbek és a kisgyermekek számára.

Az allergiások számára is van néhány fontos tanács. A levegőben magas lehet a fűpollen koncentrációja, ami kellemetlen tüneteket okozhat az erre érzékenyeknél. Érdemes kerülni a hosszabb időtartamú szabadban tartózkodást, különösen a déli órákban, amikor a pollenkoncentráció a legmagasabb. Hasznos lehet továbbá gyakori hajmosás és a ruhák cseréje, hogy csökkentsük a pollenek által okozott kellemetlenségeket​