promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sürgős riasztás a meteorológusoktól: másodfokú veszélyjelzést adtak ki, heves zivatarokkal tör be a hidegfront
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kiadták a riasztást a hidegfront miatt.

Időjárási riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a közelgő hidegfront miatt, ami esőt, záporokat, zivatarok, viharos szelet, és tartós lehűlést hoz magával. A veszélyjelzés kedd éjfélig van érvényben, és van olyan vármegye, amire már nem is citromsárga, hanem narancssárga, másodfokú riasztást kellett kiadni.

Hétfő késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok. Néhol, nagyobb eséllyel Borsodban heves zivatarok is előfordulhatnak, amelyeket lokálisan viharos széllökések (általában 70-90 km/h, kiemelten Borsod térségében akár >90 km/h), jégeső, intenzív csapadékhullás (10-30 mm) kísérhet.

(Fotó: OMSZ)

Kedd éjfélig a nyugati határ közelében a lehulló csapadék mennyisége helyenként elérheti a 20 mm-t. A déli országrészben (Baranya, valamint Bács-Kiskun déli részén) a legerősebb széllökések a déli óráktól késő délutánig elérhetik a 60-70 km/h-t. Napközben délen, délkeleten néhol előfordulhat zivatar.

(Fotó: OMSZ)

Az országos időjárás-előrejelzés szerint hétfő éjszaka a hidegfront vastag felhőzete tovább terjeszkedik dél, délkelet felé, de a déli, délkeleti tájakon még többnyire derült vagy fátyolfelhős lesz az ég. Az ország északnyugati, északi harmadán-felén egyre több helyen várható eső, zápor, az esti órákban néhol még (akár heves) zivatar is előfordulhat. Az ország délkeleti felén mérséklődik a légmozgás, majd az érkező front mentén az északnyugatira forduló szelet kísérik élénk, olykor erős lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14 fok között alakul.

Kedden borult lesz az ég, de a déli, délkeleti tájakon még kisüt a nap az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett. Ott főleg záporok alakulhatnak ki, de egy-egy zivatar sem kizárt. Másutt eső valószínű, többfelé és nagyobb mennyiségű csapadék a Nyugat-Dunántúlon lesz. A Kőszegi-hegységben akár halmazállapot-váltás is lehet. Estétől csökken a csapadékhajlam.

A front mentén északira, északnyugatira forduló szelet erős, viharos széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8 és 14 fok között alakul, de a délkeleti tájakon a déli órákra 20 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. Ezt követően ott is folyamatosan hűlni fog a levegő.

Részletesebb tájékoztató az OMSZ videójában:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás