promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Kárpát medencében vörös színű hőmérsékleti anomáliára figyelmeztettek a meteorológusok, és ez velünk marad még egy ideig - részletes időjárás előrejelzés
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ilyen időre kell számítani a következő napokban, mindenki készüljön fel.

A meteorológusok több héten hőmérsékleti anomáliára hívták fel a figyelmet egész Európa területén. A térkép azt mutatja meg, hogy a 20 éves modellklímától milyen mértékben térnek el az értékek, kékkel az áltagosnál hidegebb, piroddal az átlagosnál melegebb, illetve szárazabb területek vannak jelölve, a fehér részek pedig azok, ahol alig-alig tapasztalható valamilyen eltérés.

Magyarország jól láthatóan piros-rózsaszín mező határára esik, északon ennél sokkal nagyobb kilengéseket is megfigyelhetünk.

Milyen időjárásra kell számítani szerdán és csütörtökön?

A szerda hátralevő részében a kelet felé haladó összefüggő felhőzet a Tiszántúl éjszakai második felére eltűnik, északon néhány helyen eső, északkeleten hószállingózás vagy gyenge havazás várható. Az északi tájakon a felhőzet növekedhet, délnyugaton és nyugaton köd képződhet. A nyugatias szél gyenge marad. Az éjszakai hőmérséklet általában -5 és +1 fok között lesz, de a hidegre érzékeny területeken jóval hidegebb is lehet, különösen kevésbé felhős területeken.

Csütörtökön az összefüggő felhőzet kelet felé halad, majd fokozatosan szakadozik, és az éjszaka második felére a Tiszántúlról is eltűnik. A mögötte lévő területeken nagyobb eséllyel nőhet újra a felhőzet, különösen az északi tájakon. Délnyugaton és nyugaton köd képződhet. Északon csak néhány helyen várható eső, míg az északkeleti részeken hószállingózás vagy gyenge havazás sem kizárt. A nyugatias légmozgás továbbra is gyenge marad. Az éjszakai hőmérséklet általában -5 és +1 fok között lesz, de a hidegre érzékeny területeken, különösen kevésbé felhős helyeken, ennél jóval hidegebb is lehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint délelőtt napos és kevésbé felhős területeken is növekszik a felhőzet, majd vastagszik, estétől észak felől pedig szakadozik, és a felhőzet csökken. Délutántól több helyen előfordulhat időszakos, általában gyenge intenzitású eső, az északkeleti határ közelében pedig gyenge havazás és ónos eső is lehetséges. Az északnyugatira forduló szél egyre nagyobb területen élénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 4 és 9 fok között várható, de néhol akár 10 fok köré is emelkedhet a levegő hőmérséklete.

Az OMSZ legutóbbi térképes és videós előrejelzését megnézve ti is megtudhatjátok, hogyan alakul az időjárás hazánkban:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás