promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Azonnali figyelmeztetés a meteorológusoktól, pár óránk maradt csak felkészülni
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ónos eső és jelentős hómennyiség miatt adtak ki riasztást a meteorológusok.

A meteorológusok most a következő napokra több riasztást is kiadtak. Kedden is már veszélyjelzés van több vármegyében, de ami szerdán jön, arra jobb már most felkészülni.

Délnyugat felől csapadékzóna érkezik, amelynek jellemző halmazállapota kezdetben eső lesz, de a Dunántúlon már helyenként napközben ónos eső (ált. pár tized mm) is előfordulhat. Kiemelten a Dunántúli-középhegység térségében (főleg Bakony) nagyobb mennyiségű ónos csapadék is eshet (1-3 mm). Este a Dunakanyar, Budai-hegyek, Nógrád, illetve Mátra térségében lehet számítani átmeneti ónos esőre.


(Fotó: OMSZ)

Estétől nyugat felől a csapadék halmazállapota egyre inkább havazásba vált, tartós havazás kezdődik a Dunántúlon. Szerda estig a legnagyobb mennyiség előzetes számítások alapján a Bakony-Mecsek vonalában hullhat, a magassággal felfelé haladva egyre vastagabb hótakaró valószínű. Síkvidéken a kevéssel fagypont fölötti hőmérsékletnek köszönhetően általában ~5-15 cm vizes (tapadó) hóréteg jöhet össze, de a Somogyi-dombság, a Dunántúli-középhegység, kiemelten a Bakony 300 m feletti részein, ahol végig fagyhat, ennél több (20-30 cm-es) vastag hóréteg is kialakulhat. A szerda esti órákban a csapadék súlypontja a középső országrészre - beleértve a főváros térségét is - helyeződhet, ott is havazás kezdődik, melyből szerda éjfélig arrafelé lepel - 7 cm-es olvadozó hóréteg összegyűlhet. A magasabban fekvő részeken (pl. Budai-hegyek) ennél jóval nagyobb mennyiség (>10 cm) is lehullhat.

A havazás folytatódik csütörtökön a déli órákig, melyből további több cm friss hó várható.


(Fotó: OMSZ)

Az országos időjárás-előrejelzés szerint kedd éjszaka túlnyomóan borult lesz az ég, kisebb szakadozások, vékonyodások a keleti részeken lehetnek. Hazánk nyugati felében sokfelé várható csapadék: az esőt, havas esőt északnyugat felől egyre nagyobb területen váltja havazás. Az éjszaka első felében az Észak-Dunántúlon, a főváros térségében, valamint az Északi-középhegység nyugati részén átmeneti ónos eső is lehet. Reggelre a Dunántúlon több helyen alakulhat ki vastagabb hótakaró. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +1 fok között alakul.

Szerdán erősen felhős vagy borult lesz az ég, északkeleten lehet némi napsütés. Nyugat felől a csapadékzóna kelet felé mozog, de az északkeleti részek estig szárazon maradhatnak. A Dunántúlon további havazásra számíthatunk és a hóréteg - főként a magasabban fekvő részeken - tovább gyarapodhat. Az ország keleti felére csak a késő délutáni órákban érkezik meg a csapadék, amelyből nagyrészt eső, majd egyre inkább havas eső, havazás várható. A légmozgás csak kevés helyen élénkül meg. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában -1 és +4 fok között alakul, a Tiszántúlon ennél néhány fokkal melegebb is lehet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás