promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Durván meghintáztat minket az időjárás, majd csak kapkodjuk a fejünket
Borítókép:  Met.hu
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az OMSZ előrejelzése szerint kánikula, zivatarok, még erősebb zivatarok és viharos széllökések tesznek róla, hogy kellően rapszodikusnak érezzük majd a pénteki napot, amely grátiszként helyenként jégesővel is szolgálhat.

 

 

Lesz itt minden, mint a búcsúban, kánikula, zivatarok, viharos erejű széllökések, de akár még jégeső is jöhet az OMSZ előrejelzése szerint. 

Kora délelőttig nem igen látjuk a napot, ami az egész napunkra rányomhatja a bélyegét, hát még úgy, hogy ha záporokkal, zivatarokkal öntözgetnek meg bennünket. A leginkább az ország északi, északnyugati felére jellemző felhőszakadás 25-50 mm csapadékot is hozhat, s hogy tényleg ne legyen unalmas az élet, a zivatarokhoz erős, 45-65 km/h-s viharos széllökések, sőt helyenként minimális eséllyel jégeső (ált. < 1-2 cm) is társulhat.

Kép forrása: met.hu (screenshot)

Ezt követően picit fellélegezhetünk, hiszen csökken majd a felhőzet és a csapadékhajlam, a nyugati, északnyugati határ kivételével több órára kisüt a nap. Délután viszont újra erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, ekkor az Alföldön és északkeleten, estétől a Dunántúlon ismét kialakulhat zápor, zivatar.

Ennek ellenére az Alföldön kánikulát is jósolt az OMSZ, amely arról számolt be, hogy az ország délkeleti felén fokozódik majd a felmelegedés, a napi középhőmérséklet ezeken a tájakon általában 25 és 28 fok között alakul, ám a zivatarok környezetében jelentősen visszaeshet a hőmérséklet.

Kép forrása: met.hu (screenshot)

A késő délutáni óráktól elsősorban az Alföldön és az északkeleti tájakon számíthatunk zivatarokra, amelyekhez viharos széllökés (60-90 km/h), jégeső (2-5 cm) és felhőszakadás (25-50, néhol > 50 mm) társulhat. Jelentős bizonytalanság mellett akár heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket lokálisan károkozó szélroham (> 90 km/h) és 5 cm feletti jég is kísérhet.

Estétől délnyugat felől kiterjedt zivataros rendszer várható, amelyhez a felhőszakadás (30-60, helyenként > 60 mm) mellett kezdetben a már említett heves kísérőjelenségek is társulhatnak. A csapadékrendszer az éjszaka folyamán fokozatosan észak, északkelet felé helyeződik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 37 fok között alakul, északnyugatról délkelet felé haladva várhatók a magasabb értékek. Késő este 20, 27 fok valószínű.

 

 

 

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás