promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Most jött a meteorológusoktól: heves eső érkezik, térképen mutatjuk az útját
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az ország számos részén heves csapadék töri meg a kánikula erejét.

Bár a kánikula még hétfőn is iszonyat erővel fog tombolni az ország déli részén, egy gyenge hidegfront felüdülést, kellemes légmozgást, és heves esőt, helyenként zivatart, felhőszakadást fog hozni. A meteorológusok térképen mutatták meg, hogy pontosan melyik országrészeken lehet számítani csapadékra, ugyanakkora azt is megmutatták, hogy az Alföldön lesznek olyan pontok, ahol 38 fokos csúcshőmérsékletet is mérhetünk a mai nap folyamán.

A délután, kora este érkező zivatarokhoz viharos széllökések (ált. 60-80 km/h), jégeső (jellemzően 1-2 cm), helyenként felhőszakadás (> 25-30 mm) is társulhat. Az északkeleti tájakon késő délutántól - nagyobb bizonytalanság mellett - heves zivatar előfordulására is van esély nagyobb méretű (> 2-3 cm) jég és károkozó szélroham (> 90 km/h) kíséretében. A középső és déli megyékben általában 27, kiemelten a Dél-Alföldön 29, az ország más részein 25, 26 fok körül alakul a napi középhőmérséklet.

Az alábbi két térképen azt figyelhetjük meg, hogy pontosan melyik vármegyére adtak ki figyelmeztetést zivatarok és felhőszakadás miatt.



(Fotók: OMSZ)

Ami a hétfői országos időjárás-előrejelzést illeti: sok napsütésre számíthatunk fátyol- és gomolyfelhők mellett. Főként az ország északi, északkeleti részein lehetnek elszórtan záporok, zivatarok, amelyeket akár felhőszakadás is kísérhet. Ugyanakkor kisebb eséllyel és számban máshol is kialakulhatnak ilyen csapadékgócok. A nyugatira, északnyugatira forduló szél több helyen megélénkül, zivatarok környezetében akár viharos lökések is előfordulhatnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 38 fok között várható, de délkeleten egy-egy helyen 39 fok sem kizárt. Késő estére 22 és 28 fok közé csökken a hőmérséklet.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás