promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rögvest látnod kell a meteorológusok térképét, az ország kétharmadára kiadták a veszélyjelzést
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A meteorológusok kora reggel adták ki a riasztást.

Az ország nyugati részén viharos szél és eső söpört végig, ami most egyre inkább keletre húzódik. A meteorológusok csütörtök kora reggel adták ki a veszélyjelzést, amiben az ország kétharmadát sárga színnel jelölték meg. Ez azt jelenti, hogy több vármegyére is első fokú riasztás van érvényben.

A csütörtök éjfélig érvényben lévő figyelmeztetés értelmében nyugat felől fokozatosan stabilizálódik a légkör, de délelőtt a Duna vonalában illetve a Duna-Tisza közén még nagyobb számban előfordulhatnak zivatarok. Napközben főleg a Dunától keletre koncentrálódik a zivatartevékenység és arrafele több helyen, legnagyobb számban az északkeleti harmadban várható zivatarok kialakulása.

Az intenzívebb cellákat felhőszakadás (25-35 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék), jégeső (~ 1-2 cm) és viharos (70 km/h körüli) széllökés kísérheti.

Az OMSZ egy térképen is megmutatta, Magyarország mely részein várhatók az említett események:


(Fotó: OMSZ)

Ami az országos időjárás előrejelzést illeti, pénteken a záporok, zivatarok súlypontja egyre inkább a középső, valamint északi országrészre terjed át, de néhány csapadékgóc a déli tájakon is kialakulhat. A Dunántúl északnyugati részén tartósabban felhős lehet az ég, másutt általában több órára kisüt a nap a gomolyfelhő-képződés mellett, ami a déli óráktól már inkább a Dunától keletre lesz erőteljes. Ott többfelé, nyugatabbra elvétve alakulhat ki zápor, zivatar, melyet felhőszakadás is kísérhet.

Az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szél megélénkül, amit néhol erős, zivatar környékén akár viharos széllökés kísérhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 25 és 31 fok között várható. Késő estére 16 és 22 fok közé hűl le a levegő.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás