promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Időjárás: végre nyakunkon a forróság, patkóörvény az égen
Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hazánk első nyári patkóörvény észlelése is megtörtént a meleg időjárásnak köszönhetően. 

A tegnap esti előrejelzésünknek megfelelően ma reggelre valóban sokkal letisztultabb, és általánosan egységesebb arculatot mutat hazánk időjárása. Mindössze hazánk keleti vármegyéiben, járásaiban van még szórványos esőzés, és tartósan alacsonyabb hőmérséklet. A 6-10 fokos hajnali hőmérsékleti minimumk után ezeken a területeken még mindig viszonylag kevet mutatnak a hőmérők. A várakozás szerint az esőtés ezeken a helyeken is megszűnik, ám az újragenerálódó felhők miatt alig-alig lépheti át majd a 20 Celsius fokot a hőmérséklet. 

Ellenben az ország döntő hányadában nem hogy esőzés, de még komolyabb felhőrendszerek sem fognak összeállni, és a keddet igazi napsütésben élvezhetjük majd.

A csúcs hőmérséklet árnyékban 26-28 Celsius fok között fog alakulni, ám a napon ezt jóval többnek is érezhetjük. Az UV sugárzás szintje 10 és 16 óra között erős és nagyon erős szintet is elérhet, ezért ajánlott keveet tartózkodni a napon, illetve fontos, hogy gondoskodjunk a bőrünk megfelelő védelméről. Érdemes a vízutánpótlásra is gondot fordítanunk, könnyen ki lehet száradni ilyen melegben. Az észak-keleti szél lesz ma az uralkodó, ám az is inkább csak a már említett keleti tájakon. A meleg, már-már forró időjárás csütörtökig fog maradni, aztán hétvégére ismét lehülést és csapadékot hoz majd egy újabb ciklonális hatás. 

Az Időkép amatőrjei tegnap Somogyban, Kaposfürednél patkóörvény észlelésről küldtek bizonyítékot.

A legnépszerűbb magyar időjárás-portál szerint ez patkóörvény definícóiója: 

A jellegzetes, görbe alakú patkóörvény (Horseshoe vortex) kialakulásához elengedhetetlen a kellő mértékű szélnyírás (az érintett magassági szintek közötti eltérő erősségű és irányú szél) és a viszonylag nagy mértékű feláramlás. A feláramló levegő örvénylő mozgásba kezd az eltérő szélerősséggel és széliránnyal rendelkező magasságba érkezve, miközben tovább emelkedik, így alakul ki a jellegzetes hurok alak. Az örvény azért válik láthatóvá, mert az intenzívvé váló forgás lecsökkenti a légnyomást, ami a vízgőz kondenzálódásához, azaz felhőképződéshez vezet. A jelenség ritkán, és jellemzően csupán néhány percig figyelhető meg.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás