promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Berobbant a brutális tél Magyarországra, megfagy a Balaton, de őrületes mínuszok tombolnak az egész világon
Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az USA-ban halak estek az égből egy tornádó miatt, felénk meg a rendőrök mentik a bajbajutókat a hideg tél miatti fagyban. Hidegrekord is dőlt mind az Egyesült Államokban, mind a csodálatos Erdélyben. A tél utolsó hetei következhetnek, ám a karácsony környéki és az eddigi enyhe időjárás után most kicsit megpróbálja bepótolni az elmaradást régi ismerősünk, Télanyó.

Kezdjünk a hazai pályával. A korábbi hetekben tapasztalt hózáporos (de nem tartós hótakarójú) áldás után az elmúlt héten pár szeles nap rendesen kitakarította hazánkból a már-már megszokott langyos időt. Sajnos vagy sem, de bevágódott ezen a héten a kemény tél. Továbbra sem kell szánkóra pattannunk, ám rendesen fel kell öltöznünk, ha ki akarunk mozdulni a lakásból vagy házból. És akkor aligha felejtkezünk el a spórolásról sem, amely minden korábbinál fontos lehet az elszabadult rezsiárak miatt. 

Tegnap este azonban nem a drága fűtés volt a legnagyobb problémája egy 34 éves férfinek Veszprémben. A police.hu közlése szerint az illetékes járőr lényegében életet mentett, lévén bejelentést kaptak egy bajba jutott emberről. A baranyai illető lekéste a hazaútját biztosító távolsági buszt, és teljesen tanácstalanul didergett a veszprémi autóbusz-állomásnál. A férfit beültették a szolgálati autóba, és a helyi hajléktalan-szállóra vitték megmelegedni. 

És, hogy mennyire volt szerencséje a Baranya vármegyei úrnak? Kedd óta az ország több pontján is jóval -10 Celsius fok alá süllyedt a hajnali hőmérséklet. A hét második napján a Mátrában regisztráltak -15-öt, míg szerdán a közismerten és legendásan fagyos Zabar (Nógrád) került be ismét a híradásokba. Az alig négyszáz lelkes község -14,5 foknak „örülhetett". Ma reggelre pedig szintén országos volt a fagy, amelyhez közepesen gyenge szél párosult. Elkezdett befagyni a Balaton is, pedig azt hittük, ezt már megúszhatjuk, de a hideg éjszakának és a lecsendesedő szélnek köszönhetően a partmenti részeken megjelent a jég.

Erdélyben szintén komoly a hidegbeömlés az eddigi lazáskodás után. Rekordhidegre hivatkozik az ATV cikke is, mely szerint a román meteorológiai szolgálat a 2022/23-as szezon eddigi leghidegebb éjszakáját jegyezte be. A Kovászna megyei Bodzafordulóban -31 fokot mértek, amely igazoltan rekord Romániában. A kisvárosra egyébként még a Wikipédia is Kis-Szibériaként hivatkozik. Nem kiugró az eset és az érték, mert a festői Gyergyó-medence több településén -23-25-öt mértek a hitelesített szakemberek.

Ha már szakembereknél járunk: télen csak engedéllyel rendelkező meteorológusok mehetnek fel az Egyesült Államokban található Washington-hegyre. Ez pedig nem véletlen, ugyanis ilyenkor az egész amerikai kontinens legcudarabb időjárása szokott ott tombolni. Az USA északkeleti részén található, kb. 2000 méter magas hegy tetején van egy obszervatórium, ahol állandó ügyeletet lát el, és végez méréseket három szakember. Így volt ez múlt pénteken is, amikor a szokásos óránkénti vizsgálat helyett már húsz percenként kellett kimenniük a viharba. A 160 km/h-nál is erősebb szélnél is megdöbbentőbb adat, hogy -78 Celsius fokot mértek. Elárulták, hogy egy kevéske szabad bőrfelület is olyan érzést kelt ilyenkor, mintha forró tűvel szúrnák meg az embert. Öröm az ürömben, hogy az elmúlt napokban melegfront érkezett, és már -5 és -10 között alakult a napi csúcs. 

Az Egyesült Államokra ható melegfrontnak azonban kevesen örülhetnek, lévén Texas és Oklahoma államokban legalább húsz tornádó születését örökítették meg egyetlen nap leforgása alatt. Pontos számokról egyelőre nincs információnk, egyetlen halálesetet jelentett eddig a CNN. A forgószél kamionokat reptetett meg, több száz házat rombolt a földig. Texarkana városban a lakók megúszták a komolyabb pusztítást, ellenben tátott szájjal bámulhatták, hogy nem csak víz, hanem halak is esnek az égből. A tornádók által a légkörbe jutott kisebb vízi élőlények náluk hullottak alá.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás