promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Heti időjárás: őrület, hogy mi vár Magyarországra, a mediterrán ciklonok miatt teljesen felborul minden
Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rengeteg eső zúdul Magyarországra a mediterrán ciklonok miatt, de hétfőn már alapból indítunk egy hidegfronttal.

December végén és január elején sem okozott nagy felfordulást az időjárás, és mindenki örült is a rezsikímélő hőmérsékletnek. Nos, a hőmérséklet drasztikusan nem fog csökkenni a közeljövőben, de őrület, hogy mi vár Magyarországra a következő héten. Az esernyőt kötelezően be kell tenni a táskába, de aki megunja, az akár beszerezhet magának egy esőkabátot is.

Ahogyan az Időkép jelezte, jövő vasárnapig nagyjából 20-80 milliméter csapadék hullhat le a hazánkban a mediterrán ciklonok uralkodása miatt. Ez bizony elég komoly dolog, ami akár árhullámokat indíthat be a magyarországi folyókon. Annyi biztos, hogy érdemes mindenre felkészülni.

Ami még aggasztóbb, hogy észak felől megindult a sarkvidéki hideg levegő, ami szintén el fogja érni a hazánkat. Ez azt jelenti, hogy a Kárpát-medencében sok helyen felválthatja az esőt a havas eső, illetve a hó. Tehát nincsen kizárva, hogy hétfőn sok helyen havas tájra fognak ébredni. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint holnap a csapadékzóna északkelet, kelet felé terjeszkedik, a legtöbb helyen eső várható, de a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében havas eső, a hegyekben hó valószínű. A délies szél nagy területen megélénkül, a Tiszántúlon és az Észak-Dunántúlon meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 10 fok között valószínű, délkeleten lesz enyhébb az idő.

Kedden többnyire erősen felhős vagy borult idő várható, de átmenetileg akár nagyobb területen is szakadozhat, vékonyodhat a felhőzet. A délnyugat felől érkező csapadékhullámok között napközben akár hosszabb szünet is lehet. Általában esőre kell számítani, halmazállapot-váltás legfeljebb a magasabb hegycsúcsokon, esetleg az Alpokalja térségében lehet. A déli, délnyugati szél főként keleten megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és plusz 6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 12 fok között várható, délkeleten lesz az enyhébb idő.

Közben érdeme beizzítani az Időkép radartérképét, ami remekül megmutatja, hol szakadhat le éppen az ég, és merre tart a felhőrendszer.

Szerdán napközben több helyen válhat átmenetileg szakadozottabbá a felhőzet. Több helyen kell számítani esőre, halmazállapot-váltás csak a legmagasabb hegycsúcsokon fordulhat elő. A déli, délnyugati szelet sokfelé erős, helyenként viharos lökések kísérik. Estétől a Dunántúlon északnyugatira fordul az áramlás. Hajnalban 0 és plusz 8, kora délután 5 és 14 fok között alakul a hőmérséklet, délkeleten lesz enyhébb az idő.

Csütörtökön átmeneti vékonyodások, szakadozások mellett erősen felhős vagy borult idő lesz a jellemző. Több helyen, nagyobb eséllyel az ország keleti felén valószínű csapadék. Általában eső várható, de nyugat és észak felől fokozatosan növekszik a havas eső, hó esélye. Több helyen megerősödik az északi szél. Hajnalban mínusz 3 és plusz 6 fok közötti értéket mérhetünk. Délután általában 1, 8 fok várható, de a délkeleti, keleti határvidéken pár fokkal enyhébb lehet az idő.

Pénteken általában erősen felhős vagy borult időre kell számítani. Több helyen - nagyobb eséllyel keleten - valószínű eső, halmazállapot-váltásra nyugat és észak felé haladva növekszik az esély. Sokfelé megerősödik az északi szél. A minimum-hőmérséklet általában mínusz 3 és plusz 4, a maximum 0 és plusz 7 fok között várható.

Szombaton többnyire erősen felhős, borult időre van kilátás. Többfelé valószínű eső, a halmazállapot-váltás esélye nyugat és észak felé növekszik. Sokfelé megerősödik az északias szél. A minimum-hőmérséklet általában mínusz 3 és plusz 3, a maximum 0 és plusz 7 fok között várható.

Vasárnap erősen felhős vagy borult időre van kilátás. Több helyen, de már kisebb mennyiségben valószínű vegyes halmazállapotú csapadék. Sokfelé megerősödik az északias szél. Hajnalban többnyire mínusz 3, plusz 3, délután 0, plusz 6 fok várható.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás