promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Heti időjárás: egy bizarr hidegfront csap le Magyarországra nemsokára – lássuk, hogy mikor érkezik, és mire kell számítani

Heti időjárás: egy bizarr hidegfront csap le Magyarországra nemsokára – lássuk, hogy mikor érkezik, és mire kell számítani

Időjárás

Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A hidegfront szó hallatán rengeteg ember sokkolódik, de most ez semmilyen horrorisztikus dolgot nem hoz magával.

Bár elénekelhettük a „fehér karácsony” című dalt az ünnepek alatt, YouTube-on nézhettünk havas tájakat, de Magyarországon csak szürkeség volt december 24-én a legtöbb helyen, na meg köd. Annyiban bíztató volt a mai nap, hogy hazánk nagy részén előbújt a nap a felhők mögül.

Szokatlan az időjárás december végéhez képest, mert még hajnalban sem találkozhattunk mínuszokkal. Ennek persze rengetegen örültek, mivel nem kellett fentebb tekerni a fűtést sehol Magyarországon.

Az Időkép beszámolója szerint a meleg még marad egy picit. Hétfőn, vagyis karácsony másnapján a naposabb déli, délnyugati tájakon a 15 fokot is meghaladhatja a csúcshőmérséklet. Északon, északkeleten ugyanakkor tartósabban megmaradhat a hajnalra képződő köd, itt napközben sem lesz melegebb 4-5 foknál. 

Viszont ezután megérkezik Magyarországra a hidegfront, ami elszórtan esőt, záporokat hoz, de kegyetlen horrorisztikus lehűlést nem. Tehát egy olyan bizarr hidegfront tart felénk, amitől nem kell annyira tartanunk.

Kedden napközben a front mögött északnyugat felől felszakadozik a felhőzet, egyúttal megerősödik az északnyugati szél. Legtovább a Dunántúl déli részén marad felhős az ég, itt kora délutánig kitarthat a csapadék. A maximumok inkább március elejére, mintsem decemberre fognak emlékeztetni, kora délután 7-12 fok várható. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán már jóval hidegebb lesz hajnalban. Hosszabb-rövidebb időre kisüthet a nap Magyarországon, de egy melegfront vastagodó, majd vékonyodó magasszintű felhőzete vonulhat át felettünk. Éjjel, reggel főként északkeleten köd is lehet, amely néhol meg is maradhat, azonban esőre nem kell számítani. A déli, délkeleti szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 7 és plusz 2, a csúcshőmérséklet 2 és 8 fok között várható.

Csütörtökön napos és felhős, párás, ködös területek egyaránt előfordulnak, estétől hazánk nagy részén meg is vastagodhat a felhőzet, beborulhat az ég. Estig számottevő csapadék nem valószínű. Éjjel nyugatról kelet felé vonulhat egy csapadékzóna. A déli, délnyugati irányú szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. A hajnali mínusz 6, plusz 2 fokról kora délutánra 2 és 13 fok közé emelkedhet a hőmérséklet, délnyugaton lesz a melegebb.

Pénteken északnyugat felől egyre nagyobb területen felszakadozhat a felhőzet, de főleg az északkeleti, illetve a délnyugati megyékben lehetnek erősen felhős, párás körzetek is, ködfoltokkal. A nap első felében délkelet felé elvonul egy csapadékzóna, második felében legfeljebb egy-egy zápor alakul ki. A déli, délnyugati szél időnként megélénkül, néhol átmenetileg megerősödhet. Hajnalban mínusz 1 és plusz 7, kora délután 4 és 13 fok között alakulhat a hőmérséklet, északkeleten lesz a hűvösebb.

Szilveszterkor nagyrészt közepesen vagy erősen felhős, sokfelé párás idő valószínű, ködfoltokkal. Helyenként előfordulhat eső, zápor Magyarországon, de majd előtte kell jobban tájékozódni ez hol alakulhat ki. A délnyugati szél helyenként megélénkül. A minimum-hőmérséklet mínusz 1 és plusz 7, a maximum 5 és 15 fok között alakul, délnyugaton lesz a melegebb idő.

2023 első napján gyengébben és erősen felhős, párás, ködös területek is lehetnek. Számottevő csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt lesz a déli, délnyugati szél. A hajnali mínusz 1, plusz 6 fokról 5 és 15 fok közé melegszik fel a levegő, a délnyugati országrészben mérhetik a magasabb értékeket.

Borítókép:  Profimedia

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás