promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Időjárás: kibírnád a -61 fokot Magyarországon? Őrület, de van egy orosz település, ahol ennyit mértek
Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyarország felé egy mediterrán ciklon közelít, ami kicsit véget fog vetni a télnek.

Nem szívesen lenne most az ember a Föld leghidegebb, állandóan lakott településén, ahol pokoli hideg szokott lenni ilyenkor. Persze a január és a február még durvább lesz a helyzet Ojmjakonban, ami Oroszországban, Kelet-Szibériában található.

Az Időkép számolt be az érdekességről, hogy hétfőn hajnalban -61 fokig csökkent a hőmérséklet ott, amit Magyarországon nem igazán bírnánk ki. Ez bizony már Szibéria ezen részén is extrémnek számít. Egyszer 1933. február 6-án –67,8 fokot mértek az akkor már meglévő meteorológiai állomáson.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint Magyarországon a következő napokban a hideg és az enyhe légtömeg mérkőzik meg egymással. Most este számottevő csapadék nem valószínű, de néhol gyenge vegyes csapadék előfordulhat (a hószállingózás északkelet felé visszaszorul, máshol ónos szitálás, délkeleten már inkább szitálás lehet).

Hajnalban az északnyugati, északi határvidéken ónos eső is előfordulhat, itt nem árt vigyázniuk az autósoknak, akik korán kelnek útra. A déli, délnyugati szél gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +2 és -4 fok között valószínű, de néhol ennél pár fokkal hidegebb lehet.

Csütörtökön Magyarország nagyobb részén főleg borongós időre kell számítani. Számottevő csapadék estig nem valószínű, legfeljebb néhol lehet szitálás, a fagyos részeken ónos szitálás, illetve reggel az északnyugati, északi határvidéken ónos eső is előfordulhat. Estétől délnyugat felől újabb csapadékzóna érkezik, amelyből zömében már eső várható. A légmozgás gyenge vagy mérséklet lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön többnyire -1 és +4 fok között valószínű, de az átmenetileg naposabb tájakon enyhébb lehet az idő.

Az Időkép előrejelzése szerint pénteken már a mediterrán ciklon fog uralkodni. Magyarországon sokfelé várható kiadós eső, majd napközben északkelet felé szorul vissza a csapadék, ezzel együtt délen és keleten viszont viszont egy-egy zivatar kialakulására is van esély. Itt erős szélre is számítani kell.

Magyarországon a ciklon miatt északnyugat felől délkelet felé haladva lesz egyre melegebb. Miközben Sopron környékén csak 2-3 fok lesz jellemző, addig a Dél-Alföldön 13-14 fokig is melegedhet a levegő.

Szombatra állítólag megint jön egy lehűlés, és az esőt havas eső, vagy havazás válthatja fel. A minimum -3 és +4, a maximum -2 és +4 fok között alakul, napközben a legtöbb helyen csökken a hőmérséklet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás