promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Svájc kőkemény energiakorlátozásra készül, börtön is várhat azokra, akik túlságosan felfűtik a házaikat
Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A javaslatokat a kantonoknak néhány héten belül véleményezniük kell.

Az orosz-ukrán háború által okozott európai energiaválság szinte minden országot a helyzet egyedi kezelésére kényszerít a kontinensen. Általános a fogyasztás csökkentésére ösztönzés, de sok helyen ezt még a lakossági energiaárak ideiglenes befagyasztásával is kiegészítik.

Svájcban (amely nem tagja az Európai Uniónak) egészen radikális korlátozásokon gondolkodnak, állítólag három évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnának azok, akik 19 Celsius-fok fölé fűtik a házaik, lakásaik helyiségeit.

Mindezzel a gázhiány kialakulását akarják megelőzni, de egy maximum 3000 svájci frankos (1,2 millió forintos) pénzbüntetésben is gondolkodnak. A gázfűtést alkalmazó épületekben a kazánoknak nem volna szabad 60 fok fölé melegíteniük a vizet.

A hősugárzók ideiglenesen szintén tiltva lennének, akárcsak a szaunák, míg az úszómedencékben csak hideg víz lehetne. Mindezek egyelőre csak javaslattervezetek, és minden bizonnyal heves vitákat váltanak majd ki az alpesi országban.

Az egyes kantonoknak szeptember 22-ig kell benyújtaniuk az ezzel kapcsolatos észrevételeiket. Az észszerűség is azt diktálja, hogy kizárólag olyan intézkedéseket vezessenek be, amelyeket be lehet tartani, illetve amelyek ellenőrizhetők.

Azt már most kijelentették, hogy a rendőrség nem fog emiatt házról házra járni, mert a koronavírus-járvány idején bebizonyosodott, hogy a svájci lakosok képesek betartani a szigorú korlátozásokat, illetve bejelentik azokat a személyeket, akik törvényt kívánnak szegni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás