promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Több száz tanárt válthatnak le az iskolakezdés hetén, egyetlen döntésen múlhat a karrierjük

Több száz tanárt válthatnak le az iskolakezdés hetén, egyetlen döntésen múlhat a karrierjük

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Egy iskolaigazgató már elbukott, több tanár is elvérezhet ezen.

AZ ISKOLAI MOBILTELEFON-HASZNÁLAT BETILTÁSA

A közelmúltban jelentős vitákat és intézkedéseket váltott ki a magyar közoktatásban bevezetett új mobiltelefon-tilalom. Az új rendelet értelmében az általános és középiskolákban a tanulóknak a tanítás előtt le kell adniuk mobiltelefonjaikat, amelyeket csak a tanítás után vehetnek vissza.

A kormány célja a szabályozással a diákok figyelmének javítása és a tanulásra koncentrálóbb környezet megteremtése volt.

A MADÁCH IMRE GIMNÁZIUM IGAZGATÓJA

Az intézkedés azonban nem aratott egyöntetű sikert. A legnagyobb visszhangot a budapesti Madách Imre Gimnázium esete váltotta ki, amelynek igazgatója, Mészáros Csaba nyíltan szembement a rendelettel. Mészáros és az iskola vezetősége úgy vélték, hogy a teljes tiltás helyett inkább a mobiltelefonok felelős használatára kellene nevelni a diákokat, és az iskola házirendje is ennek szellemében készült.

Ezért úgy döntöttek, hogy az új tanévben nem fogják elvenni a diákok telefonjait, hanem folytatják a már kialakult szabályozás alkalmazását, amely csak a mobilok nem megfelelő használatát korlátozza.

A BELÜGYMINISZTÉRIUM REAKCIÓJA

A Belügyminisztérium azonban nem nézte jó szemmel a gimnázium döntését. 2024. augusztus végén azonnali hatállyal felmentették Mészáros Csabát igazgatói posztjáról, azzal az indoklással, hogy egy olyan vezető, aki nyíltan szembehelyezkedik a jogszabályokkal, nem alkalmas állami intézmény irányítására. Az eset komoly felháborodást váltott ki, különösen a pedagógusok körében, akik közül sokan nem értenek egyet a szigorú mobiltelefon-tilalommal, és inkább a digitális eszközök oktatási célú használatát támogatnák - kérdés, hogy vajon most, hogy látták a következményeit a rendelettel való szembehelyezkedésnek, vajon mennyire fogják merni megvalósítani az elveiket..

Az ügy tovább bonyolította a kormány és a pedagógusok közötti amúgy is feszült viszonyt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) már korábban is kritikával illette a rendeletet, átgondolatlannak és kivitelezhetetlennek nevezve azt. A tiltakozások egy része arra is rávilágít, hogy miközben a kormány nagy összegeket fordít digitális eszközök beszerzésére, az új szabályozás gyakorlatilag ellehetetleníti azok használatát az iskolákban.

Az eset újra felszínre hozta a közoktatásban tapasztalható ellentmondásokat, és tovább fokozta a feszültséget a kormány és a pedagógusok között, akik közül sokan úgy érzik, hogy az oktatási reformokat nem kellő mértékben készítik elő és nem vonják be az érintetteket a döntéshozatalba​.

forrás: Magyar Nemzet