promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Bajnai Gordon volt miniszterelnök szerint Magyarország ki fog lépni az Európai Unióból, erős kijelentést tett

Bajnai Gordon volt miniszterelnök szerint Magyarország ki fog lépni az Európai Unióból, erős kijelentést tett

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Az egykori szakértői kormány vezetője szerint hazánk nem fog az EU-ban maradni. 

Bajnai Gordon nyilatkozata a Globsec konferencián

Bajnai Gordon, Magyarország volt miniszterelnöke, a prágai Globsec biztonságpolitikai konferencián tartott beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar lakosság túlnyomórészt EU-párti, és a jelenlegi kormány nem támaszkodhat a kilépést támogatók többségére. Szerinte ugyanakkor a kormány jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy ez a helyzet megváltozzon, különös tekintettel az EU-val szembeni politikai konfliktusok fokozására.

Az Európai Unióból való kilépés következményei

Bajnai arra figyelmeztetett, hogy egy esetleges kilépés az Európai Unióból súlyos gazdasági következményekkel járna. Kiemelte, hogy a Magyarországon jelen lévő külföldi autógyártók, például a német és kínai cégek, gyorsan kivonulnának az országból, ami azonnali gazdasági összeomláshoz vezetne. Az EU-tagság nélkül szerinte a magyar gazdaság sérülékenyebbé válna, mivel az ország jelentős mértékben függ az exportpiacoktól és a külföldi beruházásoktól.

Bajnai továbbá arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar kormány célja a piaci versenyt háttérbe szorítani és az állami újraelosztás növelésével a társadalom nagy részét ismét függővé tenni az állami forrásoktól. Úgy véli, hogy ez a hatalom megszilárdításának eszköze, és szerinte a jelenlegi kormányzat egyre inkább pártállami rendszert épít, ahol a hűség a rendszerhez a siker egyik fő kritériuma. A piaci versenyt és a meritokratikus elveket egyre inkább felváltja a politikai hűség, ami hosszú távon károsíthatja a gazdasági növekedést és az innovációt.

A lakosság álláspontja

Ezek a kijelentések különösen érdekesek annak fényében, hogy Bóka János, az európai uniós ügyekért felelős miniszter, a napokban egyértelműen cáfolta, hogy Magyarország kilépne az Európai Unióból. Bóka kijelentette, hogy ez egy nem létező politikai vita, mivel a kormány nem tervezi Magyarország jövőjét az Európai Unión kívül elképzelni.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország kulturális, történelmi és gazdasági szempontból mélyen kötődik Európához, és az ország helye egyértelműen az EU-ban van. Kiemelte, hogy az európai identitás a modern magyar identitás szerves része, és a magyar gazdaság fejlesztési céljainak megvalósítása is elképzelhetetlen az EU-tagság nélkül, különösen a nyitott, exportvezérelt és külföldi beruházásoktól függő gazdaság miatt.

Bóka ezen kívül rámutatott arra is, hogy Magyarország biztonságpolitikai szempontból is szorosan kötődik az EU-hoz és a NATO-hoz, amelyek garantálják az ország védelmét. Szerinte az EU-tagság nemcsak gazdasági, hanem biztonsági szempontból is nélkülözhetetlen Magyarország számára.

A két politikai szereplő nyilatkozatai jól tükrözik a magyar belpolitikai vita két különböző nézőpontját az Európai Unióval kapcsolatban. Míg Bajnai a kormány EU-val szembeni politikáját kritizálja, Bóka János egyértelműen a tagság mellett érvel, hangsúlyozva annak gazdasági és biztonsági jelentőségét.