promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Filléres nyugdíjra számíthat, aki így kapja a fizetését, másfél millióan vannak

Filléres nyugdíjra számíthat, aki így kapja a fizetését, másfél millióan vannak

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc

A nyugdíj kardinális kérés minden korosztály számára, a kilátások pedig nem túl rózsásak sok ember számára.

Az átlagkeresetről szóló információk kapcsán sokan azt feltételezik, hogy az ország jelentős része valóban havi bruttó 640 000 forint körüli összeget keres, Budapest egyes kerületeiben pedig egymillió felett járnak a fizetések. Az idillinek tűnő, valójában inkább sokakat frusztráló számadat helyett azonban tudomásul kell vennünk, hogy meglepően sokan vannak Magyarországon, akik minden hónapban csak minimálbéres konstrukcióban dolgoznak. Ez összesen másfél millió ember nagyon nehéz helyzetbe kerül majd a nyugdíjas éveiben, a NyugdíjGuru számításai szerint az ő nyugdíjuk a 150 ezer forintot sem éri majd el.

A hazánkban aktív dolgozók közül mintegy 230 ezer fő kap minimálbért, 740 ezer fő pedig garantált bérminimumot, ami máris majdnem egymillió embert jelent. Ehhez azonban még hozzá kell adni:

  • az egyszerűsített foglalkoztatásban részt vevő alkalmi vagy szezonális munkásokat
  • a hasonló könnyített közteherviseléssel járó foglalkoztatási jogviszonyokban dolgozókat
  • az őstermelőket,
  • a kisadózókat,
  • az ekho-sokat

Továbbá egyre többen vannak, akik a jobb kereseti lehetőségek miatt külföldön dolgoznak és itthon nem is fizetnek nyugdíjjárulékot. Ha ők idős korukban úgy döntenek, hogy hazajönnek, rendkívül kevés nyugdíjat kapnak majd vagy egyáltalán nem is számíthatnak időskori ellátásra. 

Mire lesz elég a nyugdíj azoknak, akik minimálbér után fizetik a járulékukat?

A magyarországi nyugdíjhelyzet finoman szólva sem túl rózsás és a jövőkép sem tűnik annak. A következő évben a jelenleg prognosztizált inflációval számolva a nyugdíjak összeg 3,2 százalékkal fog emelkedni. Ez az átlagnyugdíjak szintjén nagyjából mindössze 7400 forint plusz pénzt jelent havonta.

Tovább nehezíti a helyzetet a demográfiai viszonyok alakulása. A 1973 és 1977 között születettek, az úgynevezett Ratkó-unokák mintegy 15 év múlva tömegesen mennek majd nyugdíjba. Közben a munkaerőpiacra lépő fiatalok száma messze elmarad a munkát elhagyók számától.

Pontos becslést szinte lehetetlen adni a minimálbéres konstrukciókban dolgozók nyugdíjáról, hiszen az ellátás összegét a szolgálati időn és a nyugdíjjárulék alapját képező kereseteken túl a nyugdíjmegállapítás éve is nagyban befolyásolja. Ha valaki még ebben az évben  kéri a nyugdíja megállapítását, akkor a 266 800 forintos minimálbérre vetítve ez a számítás 147 860 forint nyugdíjat eredményez.

Szakértők szerint az jár jobban, aki dolgozik tovább és minél később kéri a nyugdíja kiszámítását.