promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Új büntetést vezet be a kormány, nem fognak örülni az autósok

Új büntetést vezet be a kormány, nem fognak örülni az autósok

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Segíthet beindítani, de akár el is adhatja az út szélén hagyott autót a közútkezelő.​

Úgy tűnik, nem csak a közlekedők, hanem a kormány is megunta a közterületen és az út szélén hagyott járművek látványát. Egy miniszteri rendelettel vennék kezelésbe az ügyet és az eddigiekhez képest jóval hamarabb eltüntnék azokat az autókat az utakról, amelyekért senki sem érkezik egy meghatározott ideig. A tervezet szerint a megfelelő állapotban lévő járgányokat akár el is árverezhetik. 

A járműveket a közútkezelő munkatársa lefotózza, levideózza, majd elszállítja, tárolja és eladhatja. Veszteglő jármű a tervezet szerint az, amely a közúti forgalom biztonságát veszélyeztető, a közútkezelői feladatok végzését akadályozó, a közúti ellenőrzések helyszínén a méréseket, valamint a közúti ellenőrzéseket akadályozó módon várakozik.

Elhagyott járműként definiálja a tervezet az olyan veszteglő járművet, amelynek járművezetője nem tartózkodik a helyszínen.

Hátrahagyott jármű az olyan veszteglő jármű, amely a közút területén, lakott területen kívül legalább 72 órája változatlan helyen áll. Így, ha valahol lerobban az autónk (vagy kifogy a benzin) és ott hagyjuk az út szélén egy hosszú hétvégére, hogy majd azután kérjünk autómentést, elképzelhető, hogy már csak a hűlt helyét találjuk.

Ha éppen intézkedés közben jelenik meg az elhagyott jármű tulajdonosa, akkor kérheti az elszállítás félbeszakítását vagy megszüntetését, de a rendelet szövege szerint a megkezdett intézkedés költségét ki kell fizetnie.

Az árak 1800 kg / 3500 kg össztömegig (forint):

  • járműszállítás 2 személyig: 46 800 / 58 500

  • járműszállítás 2-5 személyig: 58 500 / 78 400

  • személyszállítás (külön járművel): 35 100 / 35 100

  • plusz vontatmány (utánfutó, lakókocsi, tréler): 27 300 / 31 200

  • darus, dollys autómentés (nem gurítható jármű esetén): 78 400 / 117 000

  • Tárolás járműegységenként, szilárd burkolattal ellátott, őrzött telephelyen, naponta: 3900 forint egységesen

Éjszakai pótlék (20:00 –06:00): plusz 25 százalék

Hétvége/ünnepnap/munkaszüneti nap, pótlék (0-24): plusz 25 százalék

Szerencsére nemcsak büntetnek, segítenek is, ha bajba kerülünk. A közútkezelő ugyanis a rendelet életbelépése után segítséget nyújthat a szabálytalanul az úton tartózkodó járművek sofőrjeinek: segíthet az üzemanyagpótlásban, vagy külső segédakkumulátor használatával beindíthatja a motort, hogy továbbállhassunk. A segélyszolgálat költsége 39 000 és 46 800 forint között alakul az autótól függően.

Ha azonban többszöri próbálkozás ellenére sem sikerül megállapítani vagy elérni az autó tulajdonosát, nem fogják a végtelenségig tárolni a járművet. Előre meghirdetett árverésen új gazdát találnak neki. A rendelet teljes egészében itt olvasható.

Rengeteg autót szállítanak el az utakról minden nap: