promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ezek nélkül el se indulj vasárnap szavazni, van egy újdonság is, ami eddig máshogy volt

Ezek nélkül el se indulj vasárnap szavazni, van egy újdonság is, ami eddig máshogy volt

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Választási kisokosunkból te is megtudhatod, mire figyelj vasárnap!

Összesen 10.119 szavazókörben kezdődik meg holnap reggel 6-kor az önkormányzati és az európai parlamenti választás, ahol este 19 óráig adhatják le szavazatukat az arra jogosultak. Néhány dolgot azonban mindenképp magunkkal kell vinnünk, máskülönben nem szavazhatunk!

És hogy mik ezek?

„A választópolgároknak a szavazás előtt igazolniuk kell személyazonosságukat, valamint lakcímüket vagy személyi azonosítójukat, melyet a lakcímkártya tartalmaz. Szavazni kizárólag érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel lehet. A személyazonosság igazolására alkalmas továbbá az Európai Unió más tagállama által kiállított érvényes, fényképes személyi okmány is”

– figyelmeztetett közleményében a Nemzeti Választási Iroda.

A szavazóhelyiségben kizárólag azok szavazhatnak, akik bemutatták érvényes személyi okmányaikat, valamint az adott szavazóköri névjegyzékben is szerepelnek. Újdonság továbbá, hogy a szavazásra jogosultaknak ezentúl már csak egy helyen kell aláírni a névjegyzéket, ezt követően kapják meg a szavazólapjaikat.

De mi van akkor, ha vasárnap reggel vettem észre, hogy nem érvényes a személyim?

Nagy probléma akkor sincsen, hiszen mint arról már korábban is írtunk, a Kormányablakok zöme rendkívüli nyitvatartás alapján várja az ügyfeleket szombaton és vasárnap is:

„A rendkívüli hétvégi nyitvatartás célja, hogy minél többen élhessenek szavazati jogukkal, így azok se maradjanak ki a voksolásból, akik csak az utolsó pillanatban, akár a szavazás napján eszmélnek rá, hogy kulcsfontosságú okmányaik lejártak vagy elvesztek. A kormányablakok – néhány kivétellel – országszerte június 8-án, szombaton 8 és 16, a választás napján, vasárnap pedig 7 és 19 óra között tartanak nyitva”

– közölték.

Nagyon fontos azonban, hogy ezeken a napokon kizárólag a személyi okmányokkal kapcsolatos ügyeket tudjuk elintézni, új lakcímet pedig már nem lehet bejelenteni, hétfőig csak az elveszett lakcímkártya pótlására van lehetőség, a lakcímváltozás bejelentésére nincs.