promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Itt vannak a számok, valójában ennyien voltak a Békemeneten

Itt vannak a számok, valójában ennyien voltak a Békemeneten

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Közölték a létszámot a szombati Békemenetről.

Az embereket valamiért mindig érdekli, hogy egy tüntetésen vagy gyűlésen, egy nemzetet megmozgató eseményen hányan vettek részt. Persze ahány oldal, annyiféle számokat hallani. A közelmúltbeli tüntetéseken is hallottunk mindenféle létszámot, és a június 1-jei Békemenettel kapcsolatban is írogattak különböző számokat. A Békemenet kapcsán lehetett hallani 40 ezres létszámot, egy köztévés mémre valaki viccesen 20 milliós tömeget írt, de hogy valójában mennyien voltak ott szombaton az eseményen, arról egészen mostanáig nem közöltek pontos számot, csak annyi információ volt, hogy biztos nagyon sokan lehettek, hiszen a hírek szerint az emberek egy része be sem fért már a Margit-szigetre.

A rendelkezésre álló információk birtokában a Világgazdaság végzett egy alapos számítást, mely során megtudták, hogy valójában mennyien voltak ott az idei Békemeneten. Az már a közzétett fotók, légből készített képek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy nem csak pár tízezren voltak jelen, hiszen a vak is láthatja ezeken a képeken, hogy ennél sokkal több emberről beszélhetünk. Éppen ezért az sem állja meg a helyét, hogy ez volt minden idők legkisebb érdeklődést kiváltó Békemenete.

A Világgazdaság helyszínen tartózkodó újságírója azt látta, hogy nagyjából egy órára volt szükség ahhoz, hogy a teljes Békemenet elvonuljon a parlament előtt a rakparton; erről egyébként ki is adtak egy közel egyórás videót, amin felvették a teljes menetet. Ezen jól látszik, hogy 57 perc telt el, mire az utolsó résztvevő is elhaladt a kamera előtt.


A portál azt is közölte, hogy 14:30 előtt már arról szóltak a híradások, hogy a menet legeleje már megérkezett a Margit-szigetre, viszont a menet utolsó harmada még 15:30-kor is a hídon, illetve a sziget bejáratánál vonult. Továbbá rávilágítottak arra a tényre is, hogy a Békemenet nem csak a rakparton vonulókból állt, hanem tömegek gyűltek össze a Jászai Mari téren, a Margit hídon, ​az id. Antall József rakpart fölötti részen csaknem teljes hosszában a Széchenyi térig, valamint olyanok is voltak, akik kihagyták a vonulást, és rögtön a Margit-szigetre mentek.

Emiatt aztán menet közben nehéz lett volna megbecsülni, hogy mennyien vettek részt az eseményen; hányan voltak, akik már az elejétől fogva együtt vonultak, és kik azok, akik menet közben csatlakoztak be. A Világgazdaság éppen ezért két részre bontotta a területet, és ennek megfelelően számolta ki, hogy hányan is vettek részt a Békemeneten.

A miniszterelnöki színpadtól a Három platánig hatalmas zsúfoltság volt (ez egyébként egy nagyjából 40-60 ezer négyzetméteres terület): itt a becslések szerint legalább 120-180 ezer ember gyűlhetett össze. Ezután egy durván 10 ezer négyzetméteres szakasz volt, ami már nem volt zsúfolásig tele; itt becslések szerint 20-30 ezren lehettek. Ebből következik, hogy konzervatív becslés szerint is az Alsó-nagyréten 150-200 ezer ember lehetett jelen egy időben.

Viszont ez nem a teljes tömeg volt, hiszen sokan táboroztak le az Alsó-nagyréten kívülre is, és onnan hallgatták Orbán Viktor beszédét, tehát összességében nem túlzás azt mondani, hogy

az idei Békemenet 200-300 ezer embert biztosan megmozgatott.