promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az amerikai CNN Budapest egy csodáját beválogatta a csúcslistára
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Felkerült a nagy listára a nevezetesség, amelynek mi is a csodájára járunk.

Budapest számtalan csodája kötődik a kiegyezés utáni időszakhoz, a felpörgő építkezések és modernizáció révén számos elképesztően híres épület és szerkezet eredettörténete vezethető vissza az 1867-es időszakhoz, amikor a magyar főváros igazi világvárossá nőtte ki magát évtizedek alatt. Gombamódra nőttek ki azok a látványosságok, vagy éppen kezdődött meg az építésük, amelyek ma is a világ egyik legszebb és legikonikusabb városává teszik Budapestet.

A Halászbástya, a Hősök tere, de itt van a Parlament épülete is, illetve az Andrássy-út is, amely a maga nemében igazi kuriózum. Budapest a 19. század végén és a 20. század elején Béccsel versengett többek között a nagyságban. 

De mégis a CNN-listájára mi került most fel, ami budapesti?

A Mandiner is beszámolt róla, hogy a CNN egy olyan listát közölt most, amelyen a világ 18 legjobb metró rendszerét tárják a nagyvilág elé. A kisföldalatti is helyet kapott ezen a patinás rendszereket összegyűjtő listán. Úgy hivatkoznak a kisföldalattira, amelyet a magyar honfoglalás 1000. évfordulójára időzítettek, hogy forradalmi előrelépést jelentett a városi tömegközlekedésben.

Többek között azt is megemlítik, hogy itt használtak először a világon kétirányú kocsikat. Amúgy a listán többek között London, Koppenhága, Párizs és Berlin metróvonalai is helyet kaptak.

A kisföldalattit 1896-ban adta át Ferenc József, a nagy magyar millenniumi ünnepségek részeként, ez volt a kontinentális Európa első metrója is.

Még több érdekesség érdekel a kisföldalattival kapcsolatban?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás