promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagy baj lehet a magyarok közkedvelt gyógyszerével, azonnal levették a polcokról
Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez a hír most elég sok embert érinthet.

Minőségi hiba miatt kivonták a forgalomból a koszorúér-betegség okozta mellkasi fájdalom kezelésére használható egyik legnépszerűbb gyógyszert. Ez váratlan a hír pedig most igen sok embert érinthet.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) határozatából derült ki, hogy kivonták a forgalomból a Preductal Prolong 80 mg retard kemény kapszula (OGYI-T-8844/05) elnevezésű gyógyszer K91280623 gyártási számú tételét, mégpedig az előbb említett minőségi hiba miatt.

Az Economyx által kiszúrt határozat indokolása szerint 2024. február 28-án érkezett minőségi hiba bejelentés az NNGYK-hoz arról, hogy a gyógyszer fent megnevezett gyártási számú tétele nem felel meg az európai gyógyszerhamisítás elleni irányelvnek.

Mint ugyanis kiderült, a készítmény csomagolásáról hiányzik az egyedi azonosító, kétdimenziós (2D) vonalkód formájában, amely lehetővé teszi az adott gyógyszerkészítmény azonosítását és igazolja a termék eredetiségét. A fenti tényállásra, valamint a rendelkezésre álló dokumentáció további értékelésére tekintettel, az NNGYK 2024. február 29-én hivatalból eljárást indított, aminek eredményeképpen a forgalomból történő kivonásról döntött. Ez pedig egy nagyon fontos információ azok számára akik ezt a gyógyszert használták.

Nem ez volt egyébként az egyetlen népszerű gyógyszer amit mostanában kivontak a forgalomból. Nemrégiben számoltunk be például arról, hogy hasonló dolog történt a Rubophen Thermo 650 mg/10 mg granulátum belsőleges oldathoz (OGYI-T- 21491/01-04) elnevezésű gyógyszer AR323T gyártási számú tételével és hamar el is rendelték az egészségügyi szolgáltatóktól történő visszagyűjtését. A Rubophen fájdalomcsillapító termékcsalád már hosszú évek óta a piacon van és a legtöbben lázcsillapítóként ismerjük.

A visszahívás egyébként kizárólag a fenti tételszámú termékekre vonatkozott. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közlése szerint a gyógyszer kapcsán még december 8-án az ügyféltől érkezett minőségihiba-bejelentés a Rubophen Thermo 650 mg/10 mg granulátum belsőleges oldattal kapcsolatban. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás