promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csodákat tehet velünk ez a közkedvelt fűszer: nem is tudsz róla, de gyógyszer helyett is gyógyír lehet a problémáidra
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ennek a fűszernek a pozitív hatásait már az ókori Rómában is felfedezték.

Talán még te sem tudtál róla, de az egyik közkedvelt fűszer, amit a mindennapokban is gyakran használunk a főzéshez az egészségünkre is igen jó hatással lehet. A rozmaring pozitív élettani hatásait ugyanis már régóta sikerrel használják a népi orvoslásban. 

A népi orvoslás kedvelt gyógyszereinek alkalmazása pedig egyre inkább elterjed napjainkban, s már az sem ritka, hogy gyógyteákhoz, gyógynövényekhez vagy kivonataikkal segítenek a panaszainkat valamint a kellemetlen testérzeteinket csökkenteni.

Kedvelt fűszerünkről a rozmaringról pedig már az ókorban tudták, hogy mekkora ajándék, és nem csak íze miatt. Az elmúlt évtizedek során a különböző klinikai vizsgálatok pedig szintén igazolták amit korábban csak tapasztalati úton sejtettek: az illóolajokban bővelkedő, évelő gyógynövény ugyanis gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, szorongást oldó és memóriajavító hatással is bír.

A rozmaring fő alkotóeleme, a karnozinsav, illetve a rozmarinsav pedig az idegrendszeri betegségekben szenvedő emberek számára nyújt mellékhatásoktól mentes segítséget, így mindenképp érdemes gyakran használni az ételekben.

Mit lehet még tudni a közkedvelt fűszerről?

A zsályafélék nemzetségébe tartozó, kesernyés aromájú gyógynövény őshazája Dél-Európa, de régóta termesztik hazánkban is. A kereszténység elterjedésével valamint a szerzetesrendek megtelepedésével együtt a rozmaringtermesztés is virágzásnak indult a középkori Magyarországon.

E mellett pedig külön érdekesség, hogy korábban az ókori költészet két klasszikusának Ovidius és Vergilius munkáiban is találkozhattunk a rozmaring vagy a tömjénszagú fű nevével.

A ros marin eredeti elnevezése tengeri harmatot jelent és ez volt a szegények tömjénfája már az ókorban is. E mellett az is tudnivaló, hogy az Alpoktól északra a rómaiaknak köszönhetjük elterjedését, és tudjuk azt is, hogy bár nem termesztették akkoriban még nagy mennyiségben, de a honfoglaló magyarok számára is kedvelt növény volt. 

A Dívány beszámolója szerint a fűszer a reneszánszát a barokk idején élte, akkoriban már nemcsak a szertartásokhoz használták, hanem ételek ízesítésére is. Lippai György, egykori esztergomi érsek és prímás így írt róla:

A rozmaring igen jó az ételekben, főképen pástétomokban, salátákban, zsázsákban, bort vele csinálni, a virágjából ecetet s konzervát… A rozmaringos bor igen jó a főfájás ellen. Pestisnek idején rozmaringból füstöt csinálni… igen jó hurut és nátha ellen… A nehézség ellen, álmosbetegség ellen, gutaütés, reszketés, érezhetetlenség ellen igen hasznos, ha borban vagy vízben megfőzik, s azt isszák éhomra…”

A rozmaringot tehát amellett, hogy nagyon jó ízt ad az ételeknek a pozitív élettani hatásai miatt is érdemes használni.

A fűszer pedig ezek mellett a hajunk erősítésére is jó hatással lehet, ahogy az az alábbi videóból is látszik!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás