promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rossz hírt kaptak a társasházban élő magyarok, rengeteg idős és családos ember kerülhet nehezebb anyagi helyzetbe
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Aki társasházban lakik, most nagyon nem fog örülni.

Rengetegen laknak társasházakban, és mind ez idáig szerencséjük volt, hiszen az elmúlt néhány évben elmaradtak a díjemelések, de most rossz hír hangzott el az ATV híradójában. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének alapítója a híradónak elmondta, hogy ebben az évben nagyon megdrágulnak majd a közös költségek; akár több ezer forinttal is többet kell majd fizetnie a lakóknak.

Bék Ágnes azt is elmondta, mi ennek az oka. Mivel a korábbi években nem volt drágulás, ezt most a legtöbb helyen nem tudják egyből kiegyenlíteni, ezért a társasházak többsége úgy dönthet majd, hogy a lakástulajdonosoknak mélyen a zsebükbe kell majd nyúlniuk, hogy kifizessék a közös költséget.

Ugyan az emelés mértékéről a lakástulajdonosok döntenek majd a társasházuk pénzügyi helyzete alapján, de a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének alapítója szerint átlagosan 20 százalékos drágulás várható majd a közös költségekben.

„A bankköltségek igencsak megemelkedtek. Megemelkedtek általában a biztosítások, amit a társasházak kötnek a saját közös területükre, és ezen kívül majdnem minden szolgáltató úgymond emeli a bérét, most nem biztos, hogy 20 százalékkal, lehet, hogy csak tízzel vagy tizenöttel, de ilyen például a takarítás, ilyen a karbantartása a liftnek, és nem utolsó sorban a közös képviseleti díjat is emelni kell”

Hozzá kell tenni, hogy teljesen más a helyzet egy 10 emeletes, meg mondjuk egy 4 emeletes társasház esetében - hiszen utóbbinál távfűtéses rendszer van, míg máshol gázosak a házak. Ha mondjuk egy társasháznak nincs adóssága, akkor a közös költség 8-10 ezer forint körül alakul egy 4 emeletes háznál, míg a 10 emeleteseknél azért nehéz ezt megmondani, mert ott olyan költségek is vannak, mint mondjuk a lift.


Sajnos a hazai elemzők azon a véleményen vannak - és a tapasztalatok is ezt bizonyítják -, hogy az elmúlt két év közös költség emelkedései nem fedezik a 2024-es kiadásokat.

„Nem hiszem, hogy ez egy év alatt változott, hanem valóban az volt, hogy az elmúlt években nem szívesen nyúltak a közös költség emeléséhez, ennek viszont az a hátránya, hogy egy csomó felújítás, beruházási lehetőség is elmarad, mert hogyha csak annyi pénzt fizet be egy tulajdonos, amennyi az abszolút működéshez szükséges, semmi tartalék nem képződik arra, hogy valamivel előre jussanak”

- magyarázta Bék Ágnes.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás