promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mi történt? Váratlanul átnevezték Budapest egyik leghíresebb terét, nem mindennapi oka van a névváltozásnak
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mostantól új neve van a Dohány utcai zsinagóga előtti térnek.

A fővárosi Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl Tivadar teret két hétre Október 7. térnek nevezték át. A névváltoztatást a Hamász terroristái által Izraelben elkövetett támadás áldozatainak emlékére hozták létre, és egy megemlékezést is tartottak a téren.

Az ünnepi megemlékezést, amely során a tér átnevezése is megtörtént a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a fővárosi önkormányzattal és Erzsébetváros önkormányzatával közösen szervezte.

A rendezvényen részt vett Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete is, aki  köszönetét fejezte ki a tér szimbolikus átnevezéséért és a szolidaritásért. A nagykövet jelképesnek nevezte a tér átnevezését azért is, mert - mint mondta - , itt született Herzl Tivadar, Izrael állam megálmodója és az október 7-e terrortámadás elkövetői ezt az álmot akarták elpusztítani.

Hadasz-Handelszman ünnepi beszédében kiemelte, hogy a terroristák zsidó emberek mellett arabokat, keresztényeket, sőt Afrikából érkezett mezőgazdasági tanulmányokat folytató diákokat is meggyilkoltak. Ez a támadás nemcsak Izrael állam, hanem a civilizációnk ellen irányult.

A megemlékezésen szintén szót kapott Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke is, aki arról beszélt, hogy október 7. azt jelenti Izraelnek és a diaszpórának, mint amit szeptember 11. jelent az Egyesült Államoknak. Hozzátette: mindkét cselekményt fanatikus iszlamisták követték el.

A Mazsihisz elnöke elítélte a Hamász melletti szolidaritási akciókat és hangsúlyozta, hogy az események miatt a világban újra "fellángolt az Izrael-ellenességbe csomagolt antiszemitizmus parazsa.

Az eseményen mellettük részt vett Niedermüller Péter, a VII. kerületi polgármester, valamint Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is, akik mindketten elítélték az október 7-én történt támadást. A főpolgármester biztosította a hallgatóságot, hogy osztoznak az izraeli nép fájdalmában, és követelik a tűszok azonnali szabadon engedését.

Budapest egyik legismertebb terének átnevezéséről több fotó is napvilágot látott:

(MTI)

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás