promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Váratlan irányba változik az üzemanyag ára, rengeteg sofőrt meglepett a bejelentés, nem erre számítottak az adóemelést követően
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem emelkedik tovább az üzemanyagok ára.

Január 1-jén ugrásszerűen drágultak az üzemanyagok. A hatalmas árváltozás a jövedéki adóemelésnek köszönhető, de a MOL úgy határozott, hogy nem egy lépésben fogja ezt a plusz terhet rátenni az autósok vállára, hanem két részletben érvényesítik. Január 1-jén 20 forinttal, majd a hónap közepén további 21 forinttal fogják emelni a benzin és a gázolaj árát.

Mostanáig kellett várni az új év első üzemanyagár-változást érintő bejelentésére, és meglepő fordulatra számíthatunk a hazai benzinkutakon. Ahelyett, hogy még inkább drágulna a benzin és a gázolaj, épp az ellenkezőjét tapasztalhatjuk majd a töltőállomásokon.

Pedig az év végén megindult drágulás miatt mindenki azt várta, hogy nemcsak a jövedéki adóemelés, hanem a Brent típusú olaj árfolyamának változása is feljebb fogja csak vinni az árakat, ehhez képest meglepő kijelentést tett a holtankoljak.hu.

Lakossági szempontból jól indul a 2024-es év, ugyanis január 5-e, péntektől a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, a benzin beszerzési ára viszont a héten nem változik. 

Az elmúlt időszakban a kiskereskedelmi árak alakulása jelentősen eltért a nagykereskedelmi árak változásától (az üzemanyag árak tekintetében), így nehéz megmondani, hogy pénteken milyen árakra számíthatunk a benzinkutak totemoszlopain. De az biztos, hogy ilyen átlagárak várhatók majd:

95-ös benzin: 562 Ft/liter

Gázolaj: 598 Ft/liter.

Az üzemanyagárak dinamikus mozgása mögött egyébként számos egyéb tényező rejlik, nem csak jövedéki adóemelés. Az olajpiaci ingadozások, kereslet és kínálat változásai, valutaárfolyamok fluktuációja és adózási politikák egyaránt befolyásolják a benzin és gázolaj árait. Ez a komplex rendszer állandóan változik, és a globális események is gyakran hozzájárulnak az üzemanyagpiaci árak alakulásához.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás