promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiöntött a Duna, sokkoló felvétel az elárasztott Esztergomról, Győr is víz alatt van
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Felkavaró felvételeken az árvíz sújtotta nagyvárosok.

Árvízveszélyt hirdettek országszerte. A Duna magas vízállása miatt Budapesten már karácsony előtt megkezdték a védekezést, lezárták az alsó rakpartot. A megáradt folyó miatt Esztergomban is kiemelt volt a készültség, december 25-én hajnalban érte el a Duna az 500 centiméteres vízállást.

A helyi önkormányzat karácsony első napján megelőző jelleggel árvízvédelmi tevékenységet folytatott az árvíz ellen, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei lezárták a Prímás-szigeten, a Szalma csárda és a kemping közötti átereszt, hogy a Duna ne tudja elönteni a sziget mélyebb részeit.

Még aznap a sziget partjának tetejéhez ért a folyó vize, Budapesten pedig mindössze 12 óra leforgása alatt 40 centit emelkedett a Duna szintje.

Esztergomban csak december 27-ére várták az áradás tetőzését, Hernádi Ádám polgármester karácsonykor tette ki a Facebook-ra, hogy "egy kisebb árhullám közelít a Dunán Esztergom felé". A II. fokot megközelítő vízmagasság veszélye miatt a Prímás-szigeten végzett védekezési munkálatok mellett a Nagy Duna sétány lezárására is készültek, de arra senki sem számított, hogy már karácsony második napján olyan magas lesz a Duna vízszintje, hogy kiönt a városban.

A Vízügy azonban kedden reggel közzétette, hogy Esztergomban jelenleg 569 centiméter a folyó magassága. A legfrissebb információk szerint karácsony másnapjára a sétálóutcákra és a parkos területekre is betört a víz.

A közösségi médián több felvétel, fotó is felkerült az elárasztott Esztergomról, alább egy videó látható:

A következő képeket pedig az Időkép-nek küldték Kismarosról, Győrből, és Vácról:

Képekben az áradó Dunahttps://www.idokep.hu/hirek/kepriport-az-arado-dunarol : Ircsi8 (Kismaros), Weinecker Bence (Győr) és Wachtler László (Vác)

Posted by Időkép on Tuesday, December 26, 2023
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás