promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes égi jelenség lesz Magyarország felett, csak néhány óráig lehet majd gyönyörködni benne
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az év leglátványosabb égi jelenségéről te sem maradhatsz le csütörtökön.

Minden évben sokan várják azt a decemberi napot, amikor az év talán leglátványosabb csillaghullását, a Geminidák meteorraj hullását láthatjuk az égbolton. Mint kiderült, idén december 14-én, csütörtökön gyönyörködhetünk ebben a nem mindennapi jelenségben, amikor is óránként akár 120 hullócsillagot is meg tudunk majd számolni.

A Geminidák meteorzápor minden évben, december első felében ér a csúcsra, és az északi félteke éjszakáján látható a legkiemelkedőbben. 2023-ban december 14-én, csütörtökön lesz a csúcspontja, így ez az este ideális lesz a meteorok megfigyelésére. A Gemini csillagkép irányából érkező meteorok kivételesen fényesek és hosszúak, így a Geminidák évek óta a csillaghullás szerelmeseinek egyik kedvence.

A Geminidák meteorzápor érdekessége, hogy forrása nem egy üstökös, hanem egy aszteroida, a (3200) Phaethon. Ez a kis égitest 1983-ban került felfedezésre. A Phaethon az egyik legnagyobb és legfényesebb aszteroida, és az év minden szakában apró részecskéket bocsát ki magából, amelyek az égbolt felett csillanó Geminidák meteorokként jelentkeznek.

Egyébként sokan nem is tudják, honnan kapta a Phaethon a nevét, pedig igen érdekes története van. Nézzünk is néhány érdekes tudnivalót róla:

  • A Phaethon nevét a görög mitológiából kölcsönözte, ahol Phaethon az istenek napkocsiját vezette. Az aszteroida fényes megjelenése utal a napkocsijuk ragyogására;
  • A Phaethon pályamozgása rendkívül elliptikus, és közelítése során a Nap közelébe kerül. Ennek következtében felszínén kialakulhatnak repedések és apró részecskék, amelyeket a Geminidák meteorzápor során szór az űrbe;
  • A Phaethon kivételesen fényes, ami azt eredményezi, hogy a meteorok a légkörbe belépve kiválóan láthatóvá válnak és lenyűgöző csillaghullás látványát nyújtják.


A Geminidák meteorzápor megfigyelése egyszerű, és semmilyen speciális eszközre nincs szükség. Csupán egy sötét és lehetőleg mesterséges fényektől mentes helyszínre kell menni, és türelmesen várni az észbontó látványra. Az időjárásnak is szerepe van az észlelés sikerében, tehát érdemes figyelni az előrejelzéseket.

Ilyen volt a 2022-es csillaghullás:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás