promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kápráztatos képeken a havas Dunántúl, vastag hóréteg borít mindent Mikulás napján
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Dunántúl nagy része havas tájra ébredhetett szerdán reggel.

Az idei Mikulás napja talán minden várakozásunkat felülmúlta, hiszen országszerte lenyűgöző hóba burkolózott tájra ébredhettünk. A havazás azóta is tart, és sok helyen már 10-15 centiméteres hóréteg is kialakult.

A Mohács-Siófok-Tata vonaltól nyugatra sok helyen már 5-10 centi közötti a friss hóréteg vastagsága, Kaposváron pedig már 12 centit is mértek. A Dunántúlon azóta is szépen vastagszik a hóréteg, hamarosan pedig a középső és északi tájakon kezd rá a havazás.

A gyönyörű havas tájról az Időkép néhány csodálatos fotót is közzétett: 

A havas tájat szerető embereknek külön jó hír, hogy hamarosan ennek akár a duplájára nőhet a friss hóréteg, sőt a Bakonyban, Vértesben még ennél is több hullhat, így hamarosan hóembert építeni sőt szánkózni is lehet majd a hófödte területeken. 

Ha a te környezetben esetleg egyelőre nem havazik akkor sem kell aggódni, mert ennek is megvan a pontos oka. A magasabb légrétegekben ugyanis hiába lenne elég hideg ahhoz, hogy havazzon, illetve a talaj közelében is hiába vannak fagypont körüli értékek, a kettő közötti szinten továbbra is benyúlik egy melegebb légréteg, ami sok helyen nem teszi lehetővé, hogy hó essen. Emiatt például a Duna vonalában, a főváros és a Balaton között, valamint délnyugaton is vegyes halmazállapotú csapadék hullik.

Aggodalomra azonban így sincs semmi ok, ugyanis ahogy tolódik majd kelet felé a csapadék, a hideg is egyre nagyobb teret hódít majd magának, emiatt egyre többfelé vált majd át havazásba a csapadék. A legtöbb havat ugyanakkor továbbra is a Dunántúlra, azon belül is a hegyekbe várják a meteorológusok: a Bakony, a Vértes, a Gerecse és Somogy is kaphat bőven ebből a vizes, tapadó hóból. 

Addig is míg a havazás megérkezik a te otthonodba is, mutatunk még néhány csodás képet a hóba burkolózott tájról így Mikulás napján.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás