promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bekeményít az időjárás, 20 centi hó is leeshet szerdán
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Mikulás meghozta az igazi telet.

Annyit vártunk a havazásra és a jó sok, tapadós, szánkózásra és hóemberépítésre alkalmas hóra, hát most megkaptuk. A Mikulás idén odatette magát, és elhozta az igazi téli időjárást. A Dunántúlon és a Duna vonalában a nap folyamán kiterjedt jelleggel várható folyamatos csapadékhullás - a havazás, havas eső lesz a jellemző (de főleg utóbbi térségben időnként előfordulhat folyékony halmazállapot is). Délutántól a Duna-Tisza köze más részein, estétől a Tiszántúlon is egyre több helyen megjelenhet a szilárd halmazállapot.

Szerda éjfélig megközelítőleg az ország nyugati felén (Duna vonalának tágabb környezete, illetve attól nyugatra) nagy területen alakulhat ki 5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg. A területtől kelet felé haladva csökkenő eséllyel és vastagságban alakulhat ki hótakaró, de helyenként még a Tiszántúlon is képződhet lepel 3 cm.

A legnagyobb mennyiségre a Dunántúl középső, keleti részén van kilátás, a legfrissebb számítások alapján 20 cm körüli, illetve azt meghaladó friss hótakaróra ma éjfélig a Bakony, Vértesben és a Gerecse térségében valamint a Somogyi-dombságban van nagyobb esély.

A későbbiekben már a legkeletibb tájakon is a havazás lehet a jellemzőbb, és csütörtökön főleg a Duna vonalában és attól keletre várhatóan nagy területen folytatódik, így tovább gyarapodhat a hótakaró.


(Fotó: OMSZ)

Persze nem csak havazásra, hanem ónos esőre is számítani kell: főként a Dunántúl északkeleti harmadán, a főváros és a Dunakanyar környékén, illetve az Északi-középhegység nyugatabbi részein átmeneti ónos eső lehet elsősorban a nap első felében.

Az országos időjárás-előrejelzés szerint szerdán nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a keleti, északkeleti tájakon vékonyodhat, szakadozhat fel a felhőzet. Kora délelőttig főként a Dunántúlon, a főváros tágabb környezetében, valamint az Északi-középhegység nyugati felén lehet havas eső, havazás, a középső tájakon eső is, de kisebb körzetekben ónos eső is előfordulhat. Ezt követően az Alföldön is egyre többfelé ered el az eső, amit nyugat felől fokozatosan havazás vált. Az Alföld északkeleti részére csak estefelé ér el a csapadék.

A légmozgás nagyrészt mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul, a Tiszántúlon ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Késő este -3, +2 fok valószínű.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás