promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő, ami a következő hónapokban ránk vár, időjárás-jelenség miatt figyelmeztetnek a szakértők
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hatalmas különbséggel dőlt meg a 2019-es hőmérsékleti rekord a múlt hónapban.

A múlt hónap hatalmas különbséggel döntötte meg a korábbi, 2019-es októberi hőmérsékleti melegrekordot  az EU Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálatának a közlése szerint, amely jelentős veszélyt jelent ránk emberekre nézve.

A rekordot 0,4 Celsius-fokkal döntöttük meg, ami hatalmas különbség

- mondta Samantha Burgess, a C3S igazgatóhelyettese, aki az októberi hőmérsékleti anomáliát "nagyon szélsőségesnek" nevezte.

A hőség az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok folyamatos kibocsátásának, valamint a Csendes-óceán keleti részén a felszíni vizeket felmelegítő El Nino időjárási minta idei megjelenésének az eredménye - írja a Portfolio.

Mint azt érzékeltük, a szén-dioxid-kibocsátás folyamatos növekedése és az El Nino jelenség miatt az idei szeptember a legmelegebb volt a 20. század kezdete óta hazánkban és a világon is. Szinte az egész hónapban 30 fok körüli maximumokkal találtuk szembe magunkat, az El Nino hatása pedig várhatóan tovább fokozódik a következő hónapokban, így az év hátralévő részében is rekordokat döntögető meleg idő lesz a jellemző Magyarországon és a Föld többi részén is.

A friss közlés szerint globálisan októberben a felszíni levegő átlagos hőmérséklete nem kevesebb mint, 1,7 Celsius-fokkal volt melegebb, mint ugyanebben a hónapban 1850-1900-ban, amelyet a Kopernikusz az iparosodás előtti időszakként határoz meg. A rekordot jelentő október pedig azt jelenti, hogy 2023 gyakorlatilag biztosan, a feljegyzett legmelegebb év lesz.

Október előtt csak 2023 szeptemberében fordult elő, hogy egy hónap ilyen nagymértékben megdöntötte volna a hőmérsékleti rekordot. "A szeptember nagyon, nagyon meglepett minket. Tehát a múlt hónap után nehéz eldönteni, hogy új éghajlati állapotban vagyunk-e. De most folyamatosan dőlnek a rekordok, és kevésbé lepnek meg, mint egy hónappal ezelőtt

- mondta Burgess.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás