promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eldőlt pontosan mennyivel emelkedik a minimálbér decembertől, sokan azonban nincsenek elragadtatva az új összegtől
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Eldőlt pontosan mennyivel emelkedik a minimálbér 2024-ben.

Korábban már érkezett jó hír a pénzügyek terén, a nyugdíjasok már novemberben jól jártak, ugyanis átlagosan félhavi nyugdíj-kiegészítést kaptak, az átlag 210 700 forintos nyugdíjnál a nyugdíjemelés további havi 6532 forint lesz. Most pedig úgy tűnik, hogy a minimálbérekkel kapcsolatban is változás jön. 

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium ugyanis most bejelentette, hogy 2023 decemberétől 15 százalékkal emelkedhet a minimálbér és 10 százalékkal a garantált bérminimum A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) mai ülésén született megállapodás a munkaadók és a munkavállalók között. Ez pedig a szaktárca friss közleményéből derült ki. 

A felek e szerint az alábbiakban jutottak megegyezésre:

  • A legkisebb keresetek korábban, már 2023 decemberében emelkedhetnek. Decembertől a minimálbér 15 százalékkal, bruttó 266 800 forintra emelkedik, amely kedvezmények nélkül nettó 177 400 forint lesz.
  • A garantált bérminimum pedig 10 százalékkal, bruttó 326 000 forintra növekedhet, amely nettó 216 800 forint szintén kedvezmények nélkül.
  • A felek ajánlást fogalmaznak meg arra, hogy a versenyszférában a lehetőségek figyelembe vételével 2024-ben is meg kell őrizni a bérek reálértékét, ezért minden vállalkozást a saját üzleti, pénzügyi és bérpiaci helyzetének megfelelően további béremelésre ösztönöznek.
  • Ezek mellett pedig tárgyalást kezdenek a bérrendszer megújításának koncepciójáról, amellyel a fizetések hosszútávon megőrizhetik vásárlóerejüket.

A GFM közleményéből egyébként kiderült az is, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem írta alá a megállapodást, a számukra tehát nem felel meg az ígért béremelés mértéke. A tárca közleménye szerint az ülésen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ismételten részt vett, és üdvözölte a döntést, valamint jelezte, hogy a kormány mielőbb megtárgyalja a javaslatokat és megalkotja a szükséges jogszabályokat. 

Az elmúlt hetekben egyébként egyre nagyobb figyelem övezte a jövő évi bértárgyalásokat, ami nem meglepő, hiszen minden évben ilyenkor ülnek össze az érdekelt felek. Alapvetően a munkáltatói és munkavállalói oldalak között zajlik ez az egyeztetés, több héten keresztül, ezeken pedig a kormány csak megfigyelőként vesz részt.

(Portfolio)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás