promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megérkezett a tél: Magyarország ezen részein esett a hó idén először
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Máris megérkezett az első hó, a hétvégén több helyen is esett. 

A hétvége igencsak különlegesre sikerült most, ugyanis az időjárás egy olyan fordulatot vett, amire nem lehetett számítani. Megérkeztek az első hópelyhek, az ország több pontján is behavazott.

Az Időkép szerint először hazánk legmagasabb pontján nagyjából szombat délután fél 2 után megjelentek az első hópelyhek az idei szezonban. Ekkor a Mátra térségében intenzív csapadékhullás volt tapasztalható, ennek és a magasban beáramló hidegebb, fagyosabb levegőnek köszönhetően váltott havazásba az eső.

Az első havazásról készült videón jól látható, ahogy hatalmas pelyhekben hullott a hó, ám s csúcson  2,5 fok volt, ennek következtében pedig a hópelyhek talajt érve azonnal elolvadtak. Szánkózni és hóembert építeni így nem volt alkalom, de vasárnap ismét egy meglepetés következett, ugyanis ismét behavazott. 

Kifehéredett ugyanis vasárnap reggelre a Bükkben fekvő Bánkút és a Kékes is. Az itt élők egy igazi mesevilágra ébredhettek, a 956 méter magasan fekvő Bánkút felvette a téli arcát és teljesen fehér lett a síterep. Ráadásul itt már jobban megmaradt a hó, mint előző nap a Mátrában, még egy hóember is épült. 

Az még kérdéses egyelőre, hogy a télen mennyi hó fog esni, ugyanis az előző években egyre kevesebbszer lehettünk tanúi. Korábban olyan is előfordult, hogy tavaszra érkezett meg a hóesés, fehér karácsonyra pedig nem is emlékszünk, annyira régen volt már. Az ősz is igencsak nehezen akart megérkezni és az előrejelzések szerint a telünk sem lehet annyira kemény, mint amilyennek gondoljuk. Az utazik.hu cikke rávilágít arra, hogy idén Európában az átlagosnál magasabb lesz a hőmérséklet a kontinens nyugati és középső részén. Skandináviát és a Baltikumot kivéve sorra átlag fölötti hőmérsékletekkel találkozhatunk a télen. A havazás pedig átlag alatti lehet, de a szakértők szerint fogunk még olyan teleket átélni, ahol befagy majd a Duna vize. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás